Foto: Alieke Wijnholds wordt geflankeerd door wethouder Joop Brink (l) en Gert de Groot (foto: Esselien de Groot).

Coevorden – “We zijn zo ongelooflijk trots op alles wat in de Sportweek gebeurt”, aldus wethouder Joop Brink. “We zijn vooral trots op de betrokkenheid van al die (sport)verenigingen en andere organisaties die meedoen.” Alieke Wijnholds, beleidsmedewerker leefstijl en bewegen, en communicatieadviseur Gert de Groot beamen dat van ganser harte. “Zoveel mensen in de gemeente zijn hiermee bezig en vergeet ook de inzet van de buurtsportcoaches niet”, aldus De Groot.”

Via de diverse links in dit artikel is meer informatie beschikbaar. Bovendien is er nog een overzicht van de gemeente, te bekijken via deze link.

Frisse start

Coevorden is één van de vijf gaststeden in Nederland van de Sportweek van de NOC*NSF en pakt daarom enorm uit. De nadruk ligt vooral op de combinatie sport, gezondheid en preventie. Maar liefst honderd partners zijn aangesloten bij het Sport- en Preventieakkoord Gezond Coevorden. “Alle verenigingen”, vertelt Joop Brink, “smachten weer naar actie en een nieuwe start.” Alieke Wijnholds laat in dit verband weten, dat van de subsidieregeling Frisse Start van de gemeente enorm goed gebruik is gemaakt. Het budget was een ton en inmiddels is de bodem van het geldkistje in zicht.

Actief in Coevorden

Na de officiële opening van vandaag vindt zaterdag 18 september van 14.00 tot 17.00 uur het Sport- en Beweegfestival ‘Actief in Coevorden’ plaats in het centrum van Coevorden, onder meer op de Markt en op de Weeshuisweide. De warming-up wordt daarbij verzorgd door acteur en danser Juvat Westendorp, bij velen bekend van Goede Tijden Slechte Tijden. De website Actief in Coevorden toont het enorme aanbod activiteiten.

“Er zijn maar liefst 22 organisaties present op dit festival”, zegt Joop Brink vol trots. “Het partnerschap”, vult Alieke Wijnholds aan, “is veel groter in de gemeente Coevorden dan in grotere gemeenten.” De gemeente heeft ook naar zichzelf gekeken. “Op de sporthallen hingen nog geen bordjes om aan te geven dat de hallen rookvrij zijn. Daarvoor is inmiddels gezorgd.” Joop Brink is ervan overtuigd: “Als we met de kinderen goed beginnen, groeit er een andere generatie op. In Drenthe zijn we voortrekker op dit gebied. We laten zien, dat Coevorden ertoe doet.”

Programma

Per dag is er van zaterdag 18 tot en met zondag 26 september een uitvoerig programma in de gehele gemeente. Bijna iedere dag heeft een thema.

Zaterdag 18 september

Op het Sport- en Beweegfestival op zaterdag 18 september van 14.00 tot 17.00 uur is de stadsvloer van Coevorden gevuld met sport- en beweegaanbieders. Er zijn allerlei demonstraties en workshops na de warming-up door Juvat Westendorp, ambassadeur van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Zondag 19 september

Het thema op zondag is ‘Gezond in Coevorden’. Wethouder Joop Brink verricht om 10.00 uur de aftrap voor demonstraties en clinics van PV Zuidenveld in Sleen, waarbij aandacht is voor de kampioenen in de club. Die dag krijgen vv Dalen, vv Sleen en vv Sweel een ‘gezonde keuzemand’ als inspiratie om aan de slag te gaan met het vignet Gezondere Sportkantine. Bij vv Raptim reikt Brink het vignet gezonde sportkantine uit. Deze dag betekent het startsein van de campagne Rookvrij Coevorden.

Maandag 20 september

‘Vitaliteit op de werkvloer’ is het thema voor maandag 20 september. Dan is er bij Drentse Golfclub De Gelpenberg in Aalden een gezond ontbijt voor werkgevers en werknemers in de gemeente met als spreker Herre Zonderland. Daarna is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een golfclinic.

Die dag bezoekt paralympiër Olivier van der Voort (zwemmer) in de ochtenduren De Nieuwe Veste en het Esdal College in het kader van ‘Een gezonde generatie’. Onderwerpen zijn bewegen, slaap, gezonde voeding en een sportieve activiteit.

Het Fonds Gehandicaptensport geeft gastlessen (S)Cool on Wheels op de Wilhelminaschool en de Mijndert van der Thijnenschool. Om 11.30 uur krijgt Coop Martijn Seiger het vignet ‘Gezondere Super COOP’ uitgereikt. De medewerkers van de gemeente krijgen op de Weeshuisweide een warming-up, verzorgd door de buurtsportcoaches.

Tot slot wordt om 18.00 uur het atletiekveld van jeugdvereniging ACV De Veste officieel geopend. De opening wordt verricht door Pieter Braun, atleet van TeamNL, waarna er een sportieve activiteit is in de vorm van een meerkamp voor leden en belangstellenden.

Dinsdag 21 september

Dinsdag 21 september staat in het teken van ouderen. Zo is er ‘Doortrappen”, een programma voor fietsende senioren. Er is balkongym door de buurtsportcoaches op verschillende locaties in de gemeente Coevorden. Veilig Verkeer Nederland houdt de workshop ‘Het veilige fietsen’ in MFC De Spinde in Dalen.

Bij vv Raptim is er vanaf 19.00 uur walking football met begeleiding van Old Stars FC Emmen en Stichting FC Emmen Naoberschap.

Woensdag 22 september

Het thema van deze dag is ‘De sportaanbieder’. Bij basisschool De Slagkrooie/De Kiel in Schoonoord is woensdag 22 september om 9.00 uur de aftrap van de Nationale Kraanwaterdag. De activiteiten duren tot 11.00 uur.

Gymvereniging Sleen bestaat 75 jaar en dat betekent, dat de vereniging in het zonnetje wordt gezet. Wethouder Joop Brink brengt een bezoek aan de club. In De Swaneburg in Coevorden begint om 19.00 uur een training voor het spelregelbewijs + clubscheidsrechter voor jongeren onder de 17 jaar. Dat is een samenwerking van de KNVB met voetbalverenigingen in de gemeente Coevorden. Verder is er bij vv Sleen een demonstratie walking football. Zwemmer Kyle Stolk bezoekt de basisscholen in Geesbrug en Sleen, waar een beweegactiviteit plaatsvindt. In de bibliotheek in Sleen wordt van 20.00 tot 21.15 uur een lezing gehouden door de Hersenstichting. Het onderwerp is ‘Hoe houd ik mijn hersenen gezond?’

Donderdag 23 september

Scholen staan centraal op donderdag 23 september. Er is een sportolympiade voor basisscholen, er zijn clinics en er is aandacht voor bewegend leren en de daily mile. Ambassadeur Olga Commandeur begeleidt twee beweegactiviteiten voor ouderen: van 11.00 tot 11.30 uur bij woonzorgcentrum Korenhof in Aalden en van 12.30 tot 13.00 uur bij woonzorgcentrum De Schutse in Coevorden. Er is ‘s morgens walking football bij vv Dalen in samenwerking met Oldstars FC Emmen en FC Emmen Naoberschap.

Vrijdag 24 september

Inclusief sporten/uniek sporten is het thema voor vrijdag 24 september. Het G-team Bijzondere Eredivisie van FC Emmen geeft vanaf 19.00 uur een open training op sportpark De Pampert. Tijdens deze dag is aandacht voor de Doe-Mee-Webwinkel voor minima en het informatiepunt sporthulpmiddelen in samenwerking met de gemeente Emmen en Borger-Odoorn. Verder is er een mantelzorgwandeling en een fietstocht in samenwerking met steunpunt Mantelzorg. In de gemeente Coevorden zijn doorlopend workshops en clinics door sportaanbieders.

Zaterdag 25 september

Deze dag kreeg als thema mee ‘Be active’. In Zwembad Zweeloo begint om 10.00 uur de crosstriatlon, die tot circa 14.00 uur duurt. Het damesvoetbal van DSC’65 uit Dalerveen viert haar jubileum. Crossfit Coevorden verzorgt ‘Bring your buddy glow in de dark work’ en SIS Sleen houdt een open dag.

Zondag 26 september

Tijdens de afsluiting op zondag 26 september is een aftermovie van de Sportweek te zien op de sociale media. Die dag keert de bakfiets terug na een ronde door Drenthe. Alle aanvoerders van het sport- en preventieakkoord hebben daaraan meegedaan.

In de loop van de Nationale Sportweek zijn er nog meer activiteiten. Zo doet SVS Steenwijksmoer ook mee, is Hart op Tempo present, houdt Dalen een speciale wandeldag, de Gezonde Huiskamer is op tournee en haakt ook woonwijkcentrum De Schutse aan.