Coevorden – Tijdens de officiële start van de Nationale Sportweek in Coevorden van vandaag ontving topsporter Tom Egberink de Zilveren Ster van Coevorden. Hoewel hij niet meer in de gemeente woont, wordt de oud-inwoner van Dalen nog altijd met onze gemeente geassocieerd.

Dat maakte locoburgemeester Joop Brink zojuist bekend. De broer van Tom, Frank, speldde hem de onderscheiding op.

Tom won op de Paralympics in Tokio een bronzen medaille op het onderdeel heren dubbelspel en een zilveren medaille op het heren enkelspel.

Sportwethouder Joop Brink: “Een geweldige prestatie waarop we in Coevorden bijzonder trots zijn.” Tom Egberink is geboren met een half been. Bij zijn geboorte bleek dat er een bot ontbrak in zijn bovenbeen, waardoor zijn onderbeen fungeert als bovenbeen. Op negenjarige leeftijd is de voet van Tom geamputeerd door problemen met de groei en de pijn ervan. Sinds die tijd loopt Tom met een prothese die hem er niet van weerhoudt om een zeer actief leven te leiden.

Van voetbal naar Wimbledon

Tom was al op vroege leeftijd zeer sportief. Eerst met voetbal, later stapte hij over naar rolstoeltennis. Hij had talent en deed binnen een half jaar mee aan het WK-Jeugd. Vanaf daar is het snel gegaan richting de volwassenen. Ondertussen volgde Tom een studie aan het Johan Cruyff College in Nijmegen en reisde hij de hele wereld over voor toernooien. Zijn carrière verliep zeer voorspoedig. Tom werd de jongste wereldkampioen dubbel bij de senioren en wist niet veel later in 2013 Wimbledon te winnen.

Pech en Paralympische Spelen

Na jaren van succes volgde een mindere tijd. De elleboog van Tom had veel te verduren en hij kwam vanaf dat moment vaak in het ziekenhuis voor operaties aan zijn elleboog. Toch wist Tom zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Rio, maar de pech hield niet op. In het voorbereidingstoernooi brak hij zijn duim. In 2018 kwam Tom terug en in 2019 won hij meerdere grote toernooien. En nu in 2021 kwamen daar de twee olympische medailles bij.

Parijs 2024

Egberink drong de afgelopen week door tot de halve finales van de US Open. En hij blikt alweer vooruit naar de Paralympische Spelen in Parijs die in 2024 plaatsvinden. Tijdens de opening van de Nationale Sportweek werd hij daarover geïnterviewd door sportjournalist en wielrenner Marijn de Vries.

Derde Zilveren Ster van Coevorden

Tom Egberink is de derde, in dit geval oud-inwoner van de gemeente Coevorden, die de Zilveren Ster van Coevorden ontvangt. Brandweercommandant Folkert Sinnema had in 2017 de eer en in 2020 was dat toenmalig wethouder Jan Zwiers.