Coevorden – Tot en met donderdag 30 september staat de Gezonde Huiskamer staat de komende tijd in allerlei dorpen en wijken in stad in de gemeente Coevorden. Daarmee wordt aansluiting gezocht bij de activiteiten van de Nationale Sportweek van vrijdag 17 tot en met zondag 26 september, waarvoor Coevorden één van de vijf gaststeden is. De Gezonde Huiskamer is een vrachtwagentje, ingericht voor het afnemen van leefstijlchecks op locatie, gevolgd door een goed gesprek over gezondheid. Op basis hiervan krijg je suggesties voor activiteiten en organisaties in Coevorden die kunnen helpen bij gezonde voornemens.

Tourschema

Donderdag 23 september, Geesbrug, bij dorpshuis De Tiphof, Lindenlaan 2, 8.30 tot 17.30 uur
Vrijdag 24 september, Dalerpeel bij MFC Het Spectrum, Oranjestraat, 9.00 tot 17.30 uur
Zaterdag 25 september, Coevorden, EDS-plein, 9.00 tot 17.30 uur
Maandag 27 september, Oosterhesselen, bij dorpshuis De Hesselerhof, Beatrixlaan, 8.30 tot 17.30 uur
Dinsdag 28 september, Zweeloo, bij huisartsencoöperatie De Es, Marktstraat, 9.00 tot 17.30 uur
Woensdag 29 september, Aalden bij Coop Weggen, Aelderstraat, 9.00 tot 17.30 uur
Donderdag 30 september, Schoonoord, 9.00 tot 17.30 uur

Leefstijlcheck

Bij de leefstijlcheck worden onder andere gewicht, lengte, buikomvang en bloeddruk gemeten en wordt een knijpkrachtmeting gedaan. Daarna kunnen mensen aan de slag met positieve gezondheid. In de Gezonde Huiskamer zijn gekwalificeerde leefstijladviseurs aanwezig die naast het afnemen van leefstijlchecks ook beschikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen over allerlei thema’s rondom gezondheid, voeding, bewegen en wat de inwoners van de gemeente Coevorden nog meer bezighoudt. Samen met de leefstijladviseur kun je het ‘spinnenweb’ van Positieve Gezondheid invullen en op zoek gaan naar een activiteit die bij jou past. Na afloop worden de resultaten in een rapport samengevat en besproken, dit rapport wordt geprint zodat je het mee naar huis kunt nemen.

Corona

In verband met de bijzondere omstandigheden waarmee we nu te maken hebben, is er een speciaal coronaprotocol opgesteld voor het afnemen van de leefstijlchecks. Het is goed om te weten dat de Gezonde Huiskamer geen afgesloten ruimte is, zodat alle metingen veilig gedaan kunnen worden.

Achtergrond project

De Gezonde Huiskamer is een project van het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland (HANNN) in samenwerking met Maatschappelijk Welzijn Coevorden, de werkgroep Positieve Gezondheid in Coevorden en het Institute for Positive Health. Dit project heeft een bijdrage van de gemeente Coevorden gekregen uit de regeling ‘Innovatie zorg en ondersteuning’. Die regeling werd vorig jaar in het leven geroepen om innovatie in de zorg en ondersteuning te bevorderen. Door de wijkgerichte aanpak en de koppeling aan Positieve Gezondheid draagt het project op innovatieve wijze bij aan de doelen van het innovatiefonds. Het ligt in de planning om de inwoners na een half jaar opnieuw een leefstijlcheck aan te bieden.