Coevorden/Sleen – De kans is groot, dat het college besluit om de vergunningaanvragen van padelbanen door Tennisclub Sleen en de Coevorder Tennisclub op te schorten tot er nieuwe richtlijnen zijn. Dat is de uitkomst na de meningen van de diverse fracties in de commissievergadering en de insprekers Mary van der Weide uit Coevorden en Sander Dam uit Sleen.

Mary van der Weide woont aan de Prinses Julianalaan en sprak in namens buurtbewoners, die overigens ook al een petitie hebben overhandigd aan wethouder Joop Slomp: “De banen komen zeventig meter van de achtergevel van mijn woning, dus in mijn achtertuin. Er is een roekenkolonie aanwezig, die niet mag worden verjaagd. Padelbanen zorgen voor veel overlast door het constante geluid van padel en de spelers. Bovendien zorgt de verlichting over voor problemen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het gaat om 99 woningen binnen een straal van 200 meter. Als de banen er komen, zou ik de hele dag binnen moeten zitten. Er lopen reeds vele zaken in het land en het is zo langzamerhand een hoofdpijndossier. Wij maken ons echt zorgen. De NSG (Nederlandse Stichting Geluidshinder) heeft akoestisch onderzoek gedaan en het blijkt dat padel 10 tot 15 procent meer geluid geeft dan tennis. De minimale afstand tot woningen zou 200 meter moeten zijn. In Frankrijk wordt zelfs 500 meter gehanteerd.”

Sander Dam uit Sleen memoreerde aan het feit, dat wethouder Jeroen Huizing in september 2017 het startsein gaf voor nieuwbouw in de wijk Jongbloed. “Ik droomde van een mooie toekomst. Nu worden we geconfronteerd met een vergunningaanvraag voor padelbanen. Waar padelbanen worden gebouwd, zijn problemen. Wij hebben alternatieven aangedragen bij de tennisvereniging, maar we hebben geen enkele reactie gekregen.” De inwoners van Sleen zijn naar ’t Grootveld in Dalen geweest, dat in het buitengebied ligt. “Na 200 meter ervaar je nog steeds overlast van padel.” Verder wees Dam op overlast door licht, verstoring van flora en fauna en aanleg van parkeerplaatsen waardoor groen moet verdwijnen.” Tot slot wees hij op waardedaling van de woningen in de wijk Jongbloed. Sander Dam was duidelijk: hij vraagt hulp van de gemeente.

Gesprekken

Wethouder Bea Meppelink-de Jager zei in haar beantwoording, dat al gesprekken zijn gevoerd met besturen en omwonenden en dat er nog meer gesprekken volgen. “Het is immers belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.” Mary van der Weide reageerde ogenblikkelijk: “We zijn nu een jaar verder en we hebben één gesprek met de gemeente gehad. Pas na meerdere mailtjes kwam er een reactie.” Commissievoorzitter Ton Soppe hield de wethouder uit de wind door te melden, dat de gesprekken nu meer op gang zullen komen. Uiteindelijk werd duidelijk, dat het college de vergunning kan aanhouden. Tot slot riep Mary van der Weide de raad op om goed na te denken over de leefomgeving.

Foto: de insprekers Mary van der Weide en Sander Dam.

Zie ook:

Buurtbewoners voelen zich gepasseerd bij bezwaren tegen padelbanen Sleen

Buurtbewoners dienen petitie in tegen padelbanen CTC