De komst van glasvezel in de dorpen van de gemeente Coevorden is het resultaat van een enorm bevlogen bewonersinitiatief: Glasvezel Zuidenveld. Glasvezelinternet verbindt de inwoners van de dorpen niet alleen op een nieuwe manier met elkaar, maar ook met de rest van de wereld.

Het lichtkunstproject viert de oplevering van het glasvezelnetwerk. Bovendien symboliseert het de verbinding en kracht van het licht dat door de vezels schiet. Het project vindt plaats mede in het kader van Coevorden Culturele Gemeente.

Lichtkunstwerk

Stichting Glasvezel Zuidenveld werkte met zeven aanleggebieden. In elk van deze gebieden komt één lichtkunstwerk. In al die zeven gebieden staat tegelijkertijd een lichtkunstwerk staat te stralen als teken van verbondenheid. De locaties zijn (de omgeving van) Oosterhesselen, Steenwijksmoer, Dalerveen, Dalen, Sleen, Noord-Sleen en Zweeloo.

Eigenheid

De lichtkunstinstallaties worden verzorgd door Stichting Media Art Friesland en het bijbehorende LUNA Collective. De lichtkunstenaars hebben zich laten inspireren door de dorpen en landschappen van onze gemeente. De kunstwerken zeggen daardoor iets over de eigenheid van het gebied. Die eigenheid zit ook bij de bewoners ‘in de vezels’; het zijn woonplaatsen om trots op te zijn.

Feestelijke opening

De lichtkunstwerken zijn te zien van donderdag 3 t/m zaterdag 6 maart. Op donderdag 3 maart wordt de manifestatie feestelijk geopend in Oosterhesselen. Kinderen uit Oosterhesselen krijgen daarbij een speciale rol. Deze avond is een mooi moment om alle medewerkers en vrijwilligers van het glasvezelproject in het (kunstige) zonnetje te zetten! Genodigden ontvangen hiervoor een uitnodiging. De lichtkunstwerken zijn alle avonden gratis te bezoeken. Ze gaan aan zodra het donker is.

Locaties

Op de volgende locaties zijn de lichtkunstwerken te zien: Oosterhesselen, hervormde kerk, Geserweg 2; Steenwijksmoer, plein voor Sint Franciscuskerk, Kerkweg 1; Dalerveen, weiland tegenover Hoofdstraat 120; Dalen, plein voor de Dorpskerk, Hoofdstraat 25; Sleen, Car Wash, Meulenakker 2; Schoonoord, de Brug over het Oranjekanaal; Zweeloo, Brink, kruispunt Klooster/Marktstraat.