Coevorden – In een goedgevulde zaal van Theater Hofpoort vond woensdagavond de première plaats van de documentaire ‘De slag om de bruggen van Coevorden’. De regisseur ervan is Remko Meijer, die al eerder documentaires met de oorlog als onderwerp maakte.

Burgemeester Renze Bergsma heette de aanwezigen van harte welkom. Onder hen waren veteranen en nabestaanden. Zo was ook mevrouw Beetstra en familie aanwezig. Zij is de dochter van Sipke Beetstra. Ook nabestaanden van Klaas van der Baaren waren present.

In de documentaire van circa twintig minuten wordt een beeld geschetst van de gebeurtenissen op 10 mei 1940. Er is nu alleen nog een trailer op het YouTube-kanaal @vergeten oorlogsverhalen te zien, vanaf 4 mei komt de complete documentaire online. Na afloop klonk een luid applaus als waardering voor de inspanningen van Meijer en medewerkers aan de documentaire.

Op de avond van 9 mei 1940 werden betonringen met hulp van enkele omwonenden op de weg geplaatst als wegversperring. De betonring werd in 2016 geplaatst bij de plek waar vroeger de brug van Goselink en een kazemat was. Samen met Barend Schuiling, sergeant Klaas van der Baaren en Martinus Vugteveen uit Nieuw-Amsterdam hield Beetstra urenlang de Duitse opmars tegen.

Beetstra

Beetstra was de dienstmakker van Bernardus Drenth (20) uit Musselkanaal en Jitse Veenstra (21) uit De Wilp die tijdens de grensbewaking bij Coevorden op 10 mei 1940 werden doodgeschoten. Hun namen staan op het monument bij de Bentheimerbrug. Eerder was er een plaquette aan de Bentheimerbrug bevestigd, na de vernieuwing van deze brug werd een monument bij de brug gerealiseerd, dat door Beetstra werd onthuld. Hij was altijd aanwezig bij de jaarlijkse herdenking op 10 mei tot zijn overlijden op honderdjarige leeftijd in november 2019. Ook Marietje Keizer-Goselink was tot voor enkele jaren er altijd bij.

In 2019 werd daarnaast een nieuw monument onthuld, in aanwezigheid van Beetstra en Marietje Keizer-Goselink bij de Lutterhoofdwijk, bij de voormalige Brug van Goselink, in Coevorden.

In het boek ‘In die lange morgen in mei’ beschreef ingenieur Herman Brand nauwgezet wat zich toen afspeelde.