Coevorden – Het was een bijzondere middag vol historie en cultuur in Coevorden op deze Open Monumentendag. Met als thema ‘Jouw monument is mijn monument’ zorgden Synagoge Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, Museum Thijnhof, Galerie Kunst Op Vijf en Theater Hofpoort voor een programma vol verrassende elementen. De dag werd mede mogelijk gemaakt door de ‘Frisse Start-regeling’ van de gemeente Coevorden.

Synagoge

Vanaf Het Arsenaal startte een stadswandeling onder leiding van stadsgids Lambert Hans. Hij leidde de groep rond en vertelde vol enthousiasme vele wetenswaardigheden. Het eindpunt van de wandeling was de voormalige synagoge aan de Kerkstraat. Daar vertelde Dirkje Mulder-Boers wat over de synagoge en speelden Lars en Jort Broekhuizen ‘Monumenten van songs uit de jaren vijftig en zestig’. De synagoge werd onlangs uitgeroepen tot Monument van het Jaar. Naast het gebouw was de tentoonstelling ‘Mystiek van de Hebreeuwse letters’ van schilder en mysticus Ruud Bartlema te zien. Deze tentoonstelling duurt nog tot en met zaterdag 26 september.

Expositie Thijnhof

Museum Thijnhof aan de Gasthuisstraat heeft een nieuwe expositie. Er is werk te zien van Annemarie de Groot en René Jansen. Daarnaast is de vaste collectie te bewonderen. De bezoekers werden gastvrij ontvangen. Ook hier was gezorgd voor muziek: zangeres Jeanette Croezen uit Coevorden verzorgde er een optreden. Meer weten over de nieuwe expositie? Klik dan hier! voor meer informatie.

Expositie Galerie Kunst Op Vijf

In Galerie Kunst op Vijf waren de kunstenaars Marscha van Noesel en Jeanine Liefkens aanwezig en vertelden indien gewenst over hun werk. Samen met nog enkele andere kunstenaars houden zij momenteel de expositie ‘De Souzadames’. Kinderen waren welkom om een happy stone te beschilderen. ‘De Kempees Familieband’ liet hier van zich horen.

Tentoonstelling Stedelijk Museum

Stedelijk Museum Coevorden was een gedeelte van de middag geopend vanwege een bijeenkomst voor de opening van een nieuwe tentoonstelling rond De Drie Podagristen, verzorgd door de kunstenaars van regionaal kunstcollectief SMALT.  De expositie geeft een andere kijk op de geschiedenis van de regio door het verhaal van De Drie Podagristen. Na het openingswoord van museumdirecteur Stefanie Ottens was het woord aan wethouder Jeroen Huizing. “Ik word dagelijks herinnerd aan dit verhaal, omdat het beeldje bij het gemeentehuis staat. Het verhaal van De Drie Podagristen sluit uitermate goed aan bij het thema van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe: ‘Verbonden in verhalen’. Bij de officiële opening kreeg de wethouder een fraai boekwerkje met routekaart uit handen van de opvolger van Stefanie Ottens, Rik Klaucke.

Meer informatie over de tentoonstelling in Coevorden én in Nordhorn staat in dit artikel.

Hollandse Streken in theater

Theater Hofpoort @De Fabriek aan de Sint Jansstraat 4 zette de deuren eveneens open. Mevrouw M. Bosman vertelde er over de geschiedenis van de machinefabriek. Daarna speelden Hans Visser & Irena Filippova ‘Hollandse Streken’, een schilderachtige voorstelling over het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. Zij zochten naar de verhalen achter beroemde schilderijen en passeerden tijdens hun zoektocht aan Coevorden. De goed bezochte voorstelling was het fraaie slotstuk van deze Open Monumentendag.