Coevorden/Nordhorn – Stedelijk Museum Coevorden en Stadtmuseum Nordhorn hebben momenteel de expositie: ‘SMALT- Podagristen’. Dat is een tentoonstelling die een andere kijk biedt op een deel van de geschiedenis van Coevorden, Zuidoost-Drenthe, Nordhorn en Graafschap Bentheim. Door het verhaal van De Drie Podagristen tegenover hedendaagse kunst te plaatsen als een reactie op dit verhaal, wordt op een vernieuwende manier naar de geschiedenis van deze plaatsen gekeken. Het biedt ruimte voor vragen over De Drie Podagristen: wie waren deze drie anonieme, nieuwsgierige reizigers, die hun reisverslag publiceerden onder de titel ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken geschetst door drie Podagristen’?

Voor de tentoonstelling hebben tien kunstenaars die in verschillende disciplines werken (onder andere schilderkunst, grafiek, beeldhouwkunst, installatie en fotografie) van het regionale kunstcollectief SMALT, speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk gemaakt. De kunstenaars lieten zich inspireren door de Podagristen, de route die zij aflegden en het verhaal dat zij hierover beschreven. Een originele druk uit 1843 van de publicatie ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken geschetst door drie Podagristen’ is te zien tijdens de tentoonstelling in Coevorden.

De Drie Podagristen

Drie intellectuele, kunst- en cultuurminnende mannen vormden rond 1840 een groep die zich De Drie Podagristen noemden: Alexander Lesturgeon, Harm Boom en uitgever Dubbeld Hemsing van der Scheer. Woonachtig in het zuidoosten van Drenthe maakten zij van daaruit vele wandelingen en zwerftochten, langs allerlei dorpen en steden waaronder Coevorden en Nordhorn. In Bad Bentheim zochten zij verlichting voor hun jicht (podagra in het Latijn) in het heilzame water, vervolgens liepen ze de 75 km terug. Onderweg verzamelden de Podagristen anekdotes over zowel grasmussen als vestingsteden en zetten deze om in één van de eerste Drentse reisboeken.

Stedelijk Museum Coevorden zocht contact met Stadtmuseum Nordhorn om samen met de kunstenaars dit tentoonstellingsproject op te pakken. Het heeft geresulteerd in een tweetalige tentoonstelling met nieuwe kunstwerken die te zien zijn in beide musea. Deze tentoonstelling bestaat dan ook uit twee delen: deel één is te zien in Coevorden, deel twee in Nordhorn. Achterin de tentoonstellingsgids is een routekaart van het Podagristenpad opgenomen met daarin verwijzingen naar de kunstwerken en de bijbehorende omgeving. Het is ook mogelijk om (een deel van) het Podagristenpad te lopen. De tentoonstelling duurt tot en met 27 maart 2022. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Stokroos.

Stedelijk Museum Coevorden, Haven 4, open di. t/m za. 9.30-17.00 uur en zo. 12.00-17.00 uur.

Stadtmuseum Nordhorn, NINO-Allee 11, open di. t/m za. 14.00-18.00 uur en zo. 11.00-18.00 uur.