Heb jij net een prachtige kleine pup opgehaald? Dan is je er natuurlijk wel alles aan gelegen om ervoor te zorgen dat je pup zo snel mogelijk zindelijk is en ook luistert naar een paar eenvoudige commando’s zoals ‘zit’, ‘kom’, ‘af’ en ‘blijf’. Toch zien we dat lang niet iedere hond goed luistert of zelfs helemaal niet te corrigeren is. Hoe klein ze ook zijn, in de basis kun je iedere hond keurig opvoeden, zodat ze hier wel naar luisteren. Omdat blijkt dat veel mensen vaak twijfelen over het wel of niet volgen van een puppycursus en we dit ook heel goed begrijpen, willen we hier toch wat verder op ingaan. Als we namelijk kijken naar de kosten, dan snappen we heel goed dat het afschrikt. Maar aan de andere kant, een hond die thuis in de eerste paar maanden alles kapot bijt, is een stuk duurder kunnen we je verzekeren.

Socialisatie

De eerste reden om te kiezen voor een puppycursus is omdat je hond er een stuk socialer van wordt. Kijk vaak maar eens naar het verschil tussen een kind dat naar een kinderdagverblijf gaat of een kind dat pas vanaf 4 jaar naar de basisschool gaat en eigenlijk daar pas leert wat sociaal zijn is. Bij honden geldt dit eigenlijk precies hetzelfde. Tijdens de cursus komt je puppy namelijk in contact met andere pups en leren ze omgaan met niet alleen mensen, maar ook met bepaalde situaties. Helemaal wanneer je een wat grotere hond hebt, zoals een boxer, dan is het wel fijn dat niet alleen jij weet hoe je je hond het beste kunt corrigeren, maar ook je hond goed weet om te gaan met bepaalde situaties.

Opvoeding

Het opvoeden van je hond is vaak een stuk complexer dan we denken. Door met je pup naar de puppycursus te gaan, zal je merken dat je hond de basis leert van de opvoeding waardoor ze een stuk makkelijker te corrigeren zijn. Het leren zitten, liggen, komen en wandelen aan de lijn zijn belangrijke oefeningen die je tijdens de cursus kunt trainen. Dit verbetert niet alleen de relatie tussen jou en je puppy, maar maakt ook het dagelijks leven een stuk gemakkelijker. Hoe fijn is het wanneer je met je labradoodle in het bos loopt en je hond reageert op ‘kom’ of ‘af’? Daarom is het belangrijk om in ieder geval de basis te leren, zodat je vanuit daar verder kunt, mocht de behoefte er zijn.

Gedragsproblemen voorkomen

Net als mensen, kunnen ook honden te maken krijgen met gedragsproblemen. Door met je hond naar een puppycursus te gaan, leer je ze al op jonge leeftijd belonen om goed gedrag en verkeerd gedrag af te straffen. Je zult zien dat wanneer je dit direct vanaf het begin doet, je hier tot in lengte van jaren plezier van hebt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je hond straks naar iedereen die voorbij loopt begint te grommen.