Coevorden – Net als vorig jaar breekt er vlak voor de kerstdagen weer onrust uit in de straten van Coevorden. Het IJzerkoekenoproer van Coevorden vindt plaats op zaterdag 21 december, de laatste zaterdag vóór de kerst. De publiekelijke optocht met theater op locatie is dit jaar groter van opzet.

Verrassingen

De opening vindt om 13.00 uur plaats bij het Kasteel van Coevorden. Daar kunnen belangstellenden genieten van nieuwerwetse en traditioneel gebakken ijzerkoeken en knieperties, oliebollen en allerlei drankjes. Er is muziek en burgemeester Bert Bouwmeester verzorgt verrassend optreden.

“We willen nog niet te veel verklappen, want het programma en de optredens moeten nog wel een verrassing blijven”, laat museumdirecteur en initiator van het evenement Stefanie Ottens weten. “Maar natuurlijk zijn de Schutterij van Koeverden, de acteurs van Theatergoep WIJ en Maters & Roberti weer present.” Er treden koren en dansgroepen op en er wordt gezorgd voor verrassende acts. “Omdat we vonden dat de optocht tijdens de eerste editie van vorig jaar te snel voorbij was, hebben we de route langer gemaakt en meer acts toegevoegd,” aldus Stefanie.

Drie delen

De optocht bestaat dit jaar uit drie delen. De optocht start om 13.45 uur en duurt ongeveer een uur.

Het eerste deel van de optocht staat in het teken van ‘oproer’: na de opening in het Kasteel vertrekt de stoet met acteurs en bezoekers richting de haven. Het gezelschap steekt de George Vancouverbrug over richting Het Arsenaal en gaat dan naar de Markt. Anders dan vorig jaar gaat de route nu via de Bentheimerstraat, Tuinstraat en Botersteeg.

Het tweede deel gaat over de omslag die tijdens het oproer plaatsvindt. Hier staat het verhaal van Het IJzerkoekenoproer centraal en wordt het verhaal bij de Nederlandse hervormde kerk en het oude raadhuis aan de Kerkstraat.

Vanaf de Markt staat de optocht in het teken van ‘vieren’: via de Friesestraat en de Rikkerstraat, loopt de opstandige meute richting Weeshuisweide om daar het laatste optreden te bekijken. Naderhand is er nog een gezellige bijeenkomst in het Kasteel.Nadien kan men nog nagenieten in het Kasteel.

Theatervoorstelling

‘s Middags en ’s avonds is net als vorig jaar de muzikale theatervoorstelling van Theatergroep WIJ en Maters & Roberti te zien in Theater Hofpoort. De eerste voorstelling start om 17.00 uur, de tweede om 20.15 uur. Hier wordt op muzikale en humoristische wijze het verhaal van vroeger én het verhaal van nu verteld. Met een knipoog worden de soms pittige kwesties, die zich het afgelopen jaar hebben afgespeeld binnen de gemeente, verwerkt in de voorstelling. Toegangskaarten à 7,50 euro zijn te koop via de website van Theater Hofpoort en in de Readshop aan de Friesestraat 26.

IJzerkoekenoproer

Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan, werd een protestbijeenkomst verboden. Echter, dit verergerde alleen maar de zaken. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

Het IJzerkoekenoproer wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Ons Coevorden en Centrummanagement Coevorden. Het evenement is een samenwerking tussen Stedelijk Museum Coevorden, Theaterbedrijf Maters & Roberti en Theater Hofpoort.