Coevorden – ‘IJzige strijd voor eeuwige roem’ is de titel van een uniek Elfstedenalbum, dat onlangs is gepresenteerd. Over het fenomeen Elfstedentocht werden al meer dan honderd boeken uitgegeven, maar nog nooit verscheen er een verzamelalbum.

Spaaractie

Sparen voor dit prachtige album kan bij Coop Martijn Seiger aan de Rembrandtlaan in Coevorden. Er kan een gratis album opgehaald worden bij de supermarkt. Bij iedere besteding van 10 euro krijgt de klant een pakje met vier stickers, zodat het plakken kan beginnen.

Retrospect Boekproducties uit Dieverbrug, gespecialiseerd in spaaracties voor supermarkten, brengt het album uit, dat wordt verspreid via een groot aantal supermarkten in allerlei delen van het land. De actie duurt tot begin maart. In het album kunnen 216 plaatjes verzameld worden bij de boodschappen. Er zijn in het album bovendien ruim tachtig foto’s opgenomen, zodat de complete historie van de Elfstedentocht in beeld en met vaak een verrassende tekst is vastgelegd.

Dankzij de medewerking van het Filmarchief was het mogelijk om QR-codes in het boek op te nemen, waardoor filmbeelden vanaf de tocht van 1933 kunnen worden opgeroepen. Ook dat maakt IJzige strijd voor eeuwige roem tot een uniek album.

Wetenswaardigheden

Zo wordt voor het eerst onthuld dat Fanny Blankers-Koen, het atletiekfenomeen uit Amstelveen, in 1940 een Elfstedenkruisje veroverde. Van dat kruisje werd in 1985 een gouden kruisje gemaakt dat aan Evert van Benthem werd geschonken. Auteur en Elfstedenhistoricus Ron Couwenhoven achterhaalde een nog nooit genoemde prijs die Coen de Koning in 1917 in Sloten won, hij vond in kunstenaar Willem Troost de eerste Nederlander die zich al in 1864 op Elfstedenijs waagde en presenteert uniek fotomateriaal van Pim Mulier, de initiatiefnemer tot de eerste officiële Elfstedentocht in 1909. Het album bevat tal van andere wetenswaardigheden over de Tocht der Tochten en de mannen en vrouwen die de 200-kilometeruitdaging aangingen.

Ook werd nooit eerder gepubliceerd fotomateriaal van tweevoudig winnaar Coen de Koning gevonden, blijken vier ex-voetbalinternationals in 1929 een kruisje veroverd te hebben en wordt voor het eerst de financiële impact voor de pers tijdens de tocht in 1985 beschreven.

Aan ‘IJzige strijd voor eeuwige roem’ werd meegewerkt door het Eerste Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen, het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek en het Fries Film & Audio Archief in Leeuwarden.