Coevorden – In het Synagoge-Museum aan de Kerkstraat in Coevorden wordt zondag 21 mei om 15.00 uur de tentoonstelling ‘Quilts van Marlène, thema’s uit de Thora’ geopend. Rabbijn Shmuel Katz uit Amsterdam verzorgt de inleiding, waarna wethouder Joop Slomp de tentoonstelling opent.

Marlène Sanders was een Joodse textielkunstenares uit Israël en 25 van haar quilts zijn in Coevorden te bewonderen. Een aantal ervan is nog nooit eerder tentoongesteld in Nederland. De quilts zijn te zien tot en met zaterdag 23 september op donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Wie aanwezig wil zijn bij de opening, dient zich aan te melden via secretaris@synagoge-coevorden.nl.

Marlène Sanders

Marlène Sanders is in 1948 geboren in Panama, daarna verhuisde het gezin naar Curaçao. In 1971 kwam zij naar Amsterdam waar zij haar man ontmoette en samen vertrokken zij in 2015 naar Israël. In 2022 overleed Marlène.

Marlène was erg creatief en begon met het maken van poppen voor haar eigen poppentheater. Hiermee beeldde zij allerlei Joodse onderwerpen uit. Daarna begon zij met het maken van quilts. Marlènes quilts berusten niet alleen op een diepgaande studie van de Thora, maar ook op de vele toelichtingen die Joodse commentatoren hierop hebben gegeven.

Het maken van deze quilts was een precisiewerk. Marlène maakte eerst een tekening, daarna ging zij op zoek naar stof, wol en andere materialen, waarmee zij haar ontwerp wilde weergeven. Daarna begon het op maat knippen van de stoffen en het naaien van haar compositie op de ondergrond van haar nieuwe quilt. Vaak duurde het meer dan zes maanden voor een quilt klaar was.

In totaal maakte Marlène dertig quilts, waarvan er 25 in Coevorden te zien zijn. De meeste quilts zijn in het bezit van haar familie en van particulieren, zowel in Nederland als in Israël, die ze hebben uitgeleend aan het Synagoge-museum Coevorden. Een quilt is door de Synagoge Zeeland in Middelburg uitgeleend.