Coevorden – In de Aleida Kramerstraat en de Van Heutszsingel zijn dinsdagmiddag Stolpersteine gelegd door Stichting Synagoge Coevorden.

Inmiddels liggen er nu zo’n vijftig Stolpersteine in Coevorden. De komende jaren worden nog eens ruim 65 stenen geplaatst. De zogenoemde struikelstenen worden gelegd voor locaties waar inwoners van Coevorden hebben gewoond.

Vandaag werden stenen gelegd voor Wilhelmina van Coeverden-van der Wijk en haar dochtertje Jeannette aan de Aleida Kramerstraat 22; Abraham Krammer, zijn vrouw Mietje Krammer-Nord en hun kinderen Betje en Mietje aan de Aleida Kramerstraat 15; Coos van Coevorden aan de Friesestraat 29; Estella Meiboom-Hompes en haar dochter Mietje van de Van Heutszsingel 45 (nu 41).

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan, het hoofd buigen en de tekst die erop staat lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is. Voor iedere voormalige en omgekomen bewoner wordt een struikelsteen gelegd omdat zij geen graf met steen hebben. Voor nabestaanden is dit daarom de enige plaats waar ze herinnerd worden aan hun grootouders en andere voormalige familieleden.