Drenthe – De gedeputeerde Henk Brink en de statenfractie van de VVD Drenthe hebben hun zorgen over de gevolgen van de lockdown geuit in een open brief aan Mark Rutte en de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

“Graag delen wij onze zorgen met jullie met betrekking tot de gevolgen van de lockdown in Nederland. Wij ontvangen steeds meer signalen, oproepen en noodkreten van inwoners van Drenthe om de samenleving weer (gedeeltelijk) te openen.

Hard geraakt

“De lockdown was in december, gelet op de situatie toen, waarschijnlijk onontkoombaar. Tegelijk weten we inmiddels meer van Omikron en wijkt Nederland in Europa qua beleid steeds sterker af van alle andere EU-lidstaten. Daarnaast zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementenbranche inmiddels volledig uitgeput. Door het onverwacht sluiten van de horeca en de niet-essentiële winkels worden ondernemers hard geraakt.”

Mentale problemen

“Niet alleen ondernemers zijn hard getroffen, ook anderen zoals jongeren ervaren veel problemen. Hun mentale gezondheid holt achteruit door het ontbreken van sportactiviteiten, fysiek les op school en sociale activiteiten. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie luidde daarover deze week de noodklok.”

Quarantaineregels

Verder moet -ook volgens de ondernemingsorganisaties- snel een oplossing worden gevonden voor de steeds meer knellende quarantaineregels. Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuis gewerkt.”

Oplossing zoeken

De opeenstapeling van economische en emotionele gevolgen is zo hoog, dat wij ons ernstig zorgen maken. Wij roepen daarom dringend op om tot maatregelen te komen waarbij de horeca, retail, culturele sector, evenementenbranche, contactberoepen en sportscholen weer open kunnen. Het beleid moet er volledig op worden gericht om de samenleving weer (gefaseerd) te openen vanaf 15 januari.

Bied een duurzaam perspectief voor de hele maatschappij. Wij rekenen op jullie liberale inzet.”