Zweeloo – In Kunstenaarsherberg Zweeloo vond vanmiddag de presentatie van het boek ‘Soms komt niet thuis wat vertrokken is’, geschreven door Jos Govaarts uit Zweeloo en Mark de Groot uit Middelburg. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan wijkagent Hans Bonhof, die op 1 maart met pensioen gaat.

Het gaat ditmaal om een detective als eerste deel van de reeks ‘De Scalda Moorden’. Jos Govaarts debuteerde met zijn boek ‘Krassels’, gevolgd door ‘De jongen die wilde deugen’ en de novelle ‘De man met de rieten reiskoffer’. Daarnaast schreef hij als lid van het ‘Schrijverscollectief van A t/m Z’ in Aalden en Zweeloo het boek ‘Het verborgen pad’. Dit schrijverscollectief bestaat naast Govaarts uit Claudia Stinne, Victor Vergeer en Jeannette Hachmang.

In haar functie als voorzitter van Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo opende Willy-Anne van Stiphout de middag. Zij is tevens de partner van Jos. Daarna leidde Yolande Karsten uit Aalden de aanwezigen door de middag. Govaarts las twee fragmenten voor uit het boek, waarna de boeken werden verkocht en indien gewenst van een handtekening van Govaarts voorzien.

Inhoud

In het boek draait het om een moord op een jonge vrouw, die twintig jaar geleden verdween. Hugo Noot, inspecteur bij de Vlissingse recherche, krijgt de leiding over het onderzoek. Al snel blijkt, dt er vele geheimen zijn. Er zijn personen die er alles voor over hebben om die geheimen verborgen te houden. Ondertussen worstelt Hugo met zijn eigen geheimen. Het boek is fictie, maar zaken als straatnamen in Vlissingen zijn non-fictie: die bestaan dus echt.

“Leuk en lastig”

Zijn nieuwe boek, ook uitgegeven bij Godijn, is een coproductie met Mark de Groot. De twee auteurs ontmoetten elkaar tijdens een bijeenkomst van de uitgeverij. Op enig moment ontstond het idee om samen een detective te schrijven. “Dat was leuk en lastig”, aldus Govaarts. “Leuk, omdat we elkaar enthousiasmeerden en lastig, omdat we moesten leren om te overleggen. De afstand tussen Zweeloo en Middelburg is groot, dus we hebben veel overlegd via beeldbellen. Soms ging het verhaal toch een andere kant op dan ikzelf of Mark hadden verwacht. Het verhaal is er heel bijzonder door geworden.”

Govaarts overhandigde het boek aan Bonhof als dank voor alle inspanningen voor de dorpen Aalden en Zweeloo. Bonhof op zijn beurt vond het mooi om aan het slot van zijn carrière nog een boek in ontvangst te nemen, dat was nog niet eerder gebeurd. “De titel van het boek is zeker van toepassing op het politiewerk. Er verdwijnen regelmatig mensen. Gelukkig keren zij vaak terug, maar in een enkel geval niet.” Met gepaste trots nam Bonhof het boek in ontvangst.