Regio – Met het langer worden van de dagen start de drukke akkerbouwperiode. Dat betekent dat het druk wordt op en rond de akkers. “Met tractoren en wagens, maar ook met dieven!”, aldus de politie. “Want met het de start van het groeiseizoen neemt ook het aantal diefstallen van de kostbare GPS-systemen toe.”

Dieven grijpen vooral ’s nachts de kans om in te breken in schuren en de daarin gestalde tractoren. Het vermoeden bestaat de dieven in groepsverband optreden. Ze duiken op verschillende plekken in het buitengebied op.

De GPS-systemen zijn kostbaar. In 2022 liep het totale schadebedrag op tot meer dan 1,7 miljoen euro. Het is dan ook belangrijk om te voorkomen slachtoffer te worden van diefstal.

De politie geeft een aantal tips: haal de systemen na het werk uit de voertuigen en berg die goed op, markeer het systeem met een niet afneembare sticker, zorg voor goede verlichting rond het bedrijf, ook aan de achterzijde van het bedrijf, installeer een stil alarm, plaats beveiligingscamera’s, wees alert en noteer kentekens van voertuigen die verdacht rondrijden, bel bij verdachte situaties 112, dan kan de politie op heterdaad ingrijpen. Als je slachtoffer bent geworden: doe aangifte.