Schoonoord – Het is vandaag, woensdag 22 september, Nationale Kraanwaterdag. Op basisschool De Slagkrooie in Schoonoord werd hieraan extra aandacht besteed: Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) was present om de opening te verrichten.

Niet alleen was er aandacht voor de Nationale Kraanwaterdag, ook de Nationale Sportweek speelt een rol. Dagelijks lopen de kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 de Daily Mile.

Directeur Leo Hendriks van de WMD, wethouder Joop Brink, de buurtsportcoaches Gezond Coevorden en vertegenwoordigers van de gemeente waren present bij de start van de Nationale Kraanwaterdag.

Water drinken

Na het lopen van de Daily Mile sprak wethouder Joop Brink de kinderen kort toe: “Als je ‘s morgens begint met een activiteit geeft dat energie voor je spieren en je hoofd voor de rest van de dag. Bewegen is gezond, maar ook gezonde voeding en water drinken spelen een rol. Water drinken is beter dan bijvoorbeeld energiedrankjes.”

Vervolgens ging Hendriks in gesprek met de kinderen. Die wisten drommels goed waarbij je water gebruikt: voor het wassen, het zwembad, het toilet en de wasmachine. “Maar”, aldus Hendriks, “het is vooral bedoeld om te drinken.” De kinderen mochten daarna een bidon ophalen en togen aan het werk met de monteurs van de WMD. Zo leerden zij veel over de aanleg van waterleiding.

Kraanwaterdag

Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken en ze te vertellen waarom kraanwater drinken een gezonde en duurzame keuze is, houden de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven de Nationale Kraanwaterdag.

Daily Mile

The Daily Mile is een initiatief van JOGG (Jeugd Op Gezond Gewicht). Door te bewegen wordt het concentratievermogen versterkt. Reeds enkele basisscholen in de gemeente Coevorden hebben hieraan meegedaan.