Coevorden – De gemeente Coevorden gaat in beroep bij de Centrale Raad van Beroep tegen de uitspraak van de rechter wat betreft de kwestie over de woningaanpassing van Jessica Poel uit Dalen. De uitspraak was, dat de gemeente opnieuw een besluit moet nemen over de woningaanpassing.

Dinsdag besloot het college hoger beroep in te stellen. “Wij vinden het terecht dat het primaat van verhuizen is toegepast.” Het college geeft aan dat de Wmo onuitvoerbaar wordt als ze de regels opzij zetten. Zij vindt het terecht dat andere woningen zijn aangeboden en dat rekening is gehouden met de omstandigheden. Jessica Poel geeft aan door dit besluit gebroken te zijn. Na de uitspraak van de rechter hoopte zij er met de gemeente uit te komen.

De zaak rond de woningaanpassing speelt al sinds 2019. De gemeente wees de aanvraag via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) af: er zouden goedkopere alternatieven zijn.

In haar huidige woning kan de chronisch zieke Jessica Poel maar moeilijk uit de voeten door allerlei obstakels als een hoge drempel tussen de keuken en bijkeuken, de deuren zijn te smal voor een rolstoel en de keukenopstelling is te hoog.

Medio juni 2021 besloot een onafhankelijke bezwaarcommissie, dat er een nieuw medisch advies moet komen. Dat advies verscheen en daarin zijn aanbevelingen gedaan voor aanpassing van haar woning. De aanpassing van de woning van Jessica Poel zou ruim 35.000 euro kosten.

Alternatieven

In verband met dit bedrag besloot de gemeente eerst een woning aan de Jeroen Boschstraat in Poppenhare aan te bieden, omdat deze reeds aangepast zou zijn. Deze woning is kleiner dan haar huidige woning en moet bovendien wel degelijk nog worden aangepast. Daarnaast vervalt de mantelzorg, die zij momenteel van buren en vrienden krijgt. De seniorenwoning is een stuk kleiner en biedt geen ruimte aan haar dochters. De gemeente kon niet aantonen, dat de alternatieve woningen goedkoper en minstens zo goed zijn als de huidige woning van Jessica Poel. De bezwaarschriftencommissie besloot, dat Jessica Poel in het gelijk werd gesteld.

Zie ook:

Nieuw medisch advies Jessica Poel bevat aanbevelingen voor woningaanpassing

Gesprek afgewimpeld: over drie weken advies over zaak Jessica Poel

Bezwaar Jessica Poel is gegrond verklaard

Jessica Poel maakt de gang naar de rechter