Coevorden – De gemeente Coevorden is gestart met het bestrijden van de eikenprocessierups door gebruik te maken van het biologische bestrijdingsmiddel Xentari. Daarmee worden bomen bespoten in gebieden waar veel overlast wordt verwacht.

Het preparaat doodt alleen rupsen, het is veilig voor mens en dier. Dit jaar wordt er op minder plekken gespoten dan in vorige jaren.

Dat kan omdat op steeds meer plekken in de gemeente natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups zijn. Dat komt door ecologisch bermbeheer, het herstellen van bossingels, het planten van bloemen die de natuurlijke vijanden van de rups aantrekken en het ophangen van mezenkastjes en bijenhotels.

Veel van die initiatieven worden ook opgepakt door dorps- en wijkverenigingen. De gemeente heeft eerder dit jaar de dorpen en wijken benaderd. In overleg met de dorpen en wijken wordt op sommige plekken geen Xentari gebruikt. Op plekken waar volgens de Vlinderstichting beschermde vlinders voorkomen, wordt het bestrijdingsmiddel niet toegepast.