Het kan iedereen overkomen: schade aan je huis. Of het nu gaat om een lekkage, een brand, een inbraak of stormschade, het is belangrijk om snel en adequaat te handelen om verdere schade te voorkomen. We vertellen hieronder wat je moet doen als je schade hebt aan je huis.

Zorg ervoor dat iedereen veilig is

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen als er schade aan je huis is, is ervoor zorgen dat jij en je gezinsleden veilig zijn. Als er sprake is van een noodsituatie, zoals een brand of een gaslek, verlaat je direct het gebouw en bel je de hulpdiensten. Zorg ervoor dat je een veilige afstand bewaart en wacht tot de professionele hulpverleners arriveren. Ga nooit nog ‘even snel naar binnen’. Dit levert gevaarlijke situaties op.

Documenteer de schade

Zodra de situatie veilig is, is het belangrijk om de schade zorgvuldig te (laten) documenteren. Maak foto’s en video’s van alle beschadigde ruimtes en voorwerpen in je huis. Dit alles heb je nodig bij het indienen van een verzekeringsclaim en kan je dus helpen bij het laten vaststellen van de omvang van de schade.

Neem contact op met je verzekeraar

Zoek zodra je kunt de gegevens op van de verzekeraar waar je een woonverzekering hebt afgesloten. Neem zo snel mogelijk contact op om de schade te melden. Geef een gedetailleerde beschrijving van de gebeurtenis en stuur indien mogelijk de foto’s en video’s van de schade mee. Volg de instructies van de verzekeraar op en verzamel alle benodigde documenten en informatie die ze nodig hebben om je claim te verwerken.

Laat de schade beoordelen

In veel gevallen zal je verzekeringsmaatschappij een schade-expert sturen om de omvang van de schade te beoordelen en een schaderapport op te stellen. Werk samen met de expert en geef hem/haar alle benodigde informatie.

Herstellen van de schade

Zodra je verzekeringsmaatschappij je claim heeft goedgekeurd, kun je beginnen met het (laten) herstellen van de schade. Vraag je verzekeraar om advies bij het vinden van betrouwbare en gekwalificeerde aannemers of reparatiebedrijven. Zorg ervoor dat je alle documentatie bijhoudt met betrekking tot de reparaties, inclusief facturen, garanties en foto’s van het voltooide werk.

Preventieve maatregelen voor de toekomst

Na het herstellen van de schade is het verstandig om preventieve maatregelen te nemen om toekomstige schade te voorkomen. Kijk sowieso je verzekering nog eens een keertje extra na. Je wilt natuurlijk net als de beste autoverzekering ook de beste verzekering voor jouw huis. Zorg er daarnaast voor dat je je huis regelmatig inspecteert op mogelijke risico’s en onderhoud uitvoert om problemen vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.