Coevorden – Grummel Metaal Coevorden, een bekende naam in deze regio en ver daarbuiten, bestaat sinds 1998 en vierde derhalve afgelopen november het 25-jarig bestaan. “We hebben echter al meer dan veertig jaar ervaring”, aldus eigenaar Harold Grummel.

De vader van Harold had reeds eerder een metaalbedrijf. Ruim een kwart eeuw geleden begonnen Harold, zijn ouders en broer met het huidige bedrijf. Een oom had een houthandel aan de Byte en de start was in het achterste deel van dit bedrijf. In de loop der jaren is Grummel gegroeid, zeker ook omdat machines veel ruimte vragen, en heeft al sinds 2006 het complete pand in gebruik. Harold nam in 2008 het bedrijf geheel over. Enkele jaren ervoor kwam zijn partner Natascha Luchies parttime in het bedrijf, sinds 2008 werkt zij er volledig.

Wereldwijd én regionaal

“Wij doen”, vertelt Harold met gepaste trots over zijn bedrijf, “voornamelijk verspaning, dus draaien, frezen en kotteren, maar we doen ook constructiewerk in samenwerking met betrouwbare partners.” Metalen en halffabricaten worden bewerkt tot kwaliteitsproducten. Het gaat daarbij om enkele stuks tot kleine en grote series. Grummel werkt voor vele sectoren, waaronder de scheepsbouw, recycle-industrie, transport, milieutechniek, luxe jachtbouw, de voedingsindustrie, olie- en gasindustrie en algemene machinebouw. Harold: “We leveren over de hele wereld aan bijvoorbeeld Singapore, Brazilië, Amerika, Engeland en Italië, maar zijn zeker ook actief in Coevorden en de regio.”

Korte lijntjes

Grummel telt acht medewerkers. “Dat is een mooi team in dit familiebedrijf”, aldus Natascha. “We hoeven niet zo nodig veel te groeien. We hebben korte lijntjes en medewerkers die elkaar ondersteunen. Zij springen bij waar dat nodig is. We hebben echt een heel fijn team.”

Vacatures

“We zoeken ter aanvulling van ons team een CNC-frezer voor onze Soraluce-bedfrezer”, aldus Harold. “Hierop maken en bewerken wij voornamelijk grote samengestelde producten. Verder zoeken wij een conventioneel draaier. Je maakt hier zelf het product, van tekening tot levering. Je bent hier dus een echte alleskunner, een uitstekende vakman/-vrouw.” De vacatures staan op de website.

Verknocht aan het bedrijf

Fikret Garič werkt al sinds de start bij Grummel en weet niet van ophouden. “Ik kwam in 1992 naar Nederland. Ik ben toen begonnen met een taalcursus en heb me ingeschreven bij het arbeidsbureau in Coevorden. Ik moest me melden bij het uitzendbureau en ik kon meteen terecht bij Grummel.” Ervaring had hij al genoeg: in Bosnië werkte hij al twintig jaar als draaier en controleur.

Inmiddels is de 72-jarige Fikret al enige jaren met pensioen. “Maar ik ben gebleven. Wekelijks draai ik nog zo’n vijftien uur met veel plezier mee. Het is fijn om te beseffen dat je nog steeds wat waard bent.” Harold schiet in de lach: “Jaarlijks verlengen we zijn contract.” Het mag duidelijk zijn: Fikret is verknocht aan het bedrijf.

Nooit saai

Jarno Klok is CNC-frezer en werkt er sinds 2016. Ook hij kwam via een uitzendbureau binnen. “Ik werkte daarvoor ergens anders, maar daar was geen werk meer voor mij. Het bevalt me hier heel goed en je krijgt alle kansen om meer te leren. Ik had al wel voldoende basiskennis, maar ik heb in de avonduren onder andere de cursus verspaning gevolgd en ook heb ik de opleiding voor BHV’er, bedrijfshulpverlener gedaan.”

Jarno staat voornamelijk bij de freesmachine. “Daarnaast houd ik me ook bezig met laden, lossen, inpakken en zagen: wat doe ik eigenlijk niet?” glimlacht hij. “Het werk is nooit hetzelfde. Er zijn altijd andere dingen te doen en ik houd van de afwisseling. We doen kleine en grote series. Bovendien is er een leuke sfeer onderling. Het is beslist nooit saai, dus ik ga nooit met tegenzin naar het werk.”

Werk blijft uitdagend

Ook Patrick Oving maakte via het uitzendbureau kennis met Grummel. “Ik werk er sinds 2020 en ik ben vooral CNC-draaier. Via school ben ik in dit beroep beland en was in principe conventioneel draaier. Deze baan was beslist een nieuwe uitdaging. Waar ik eerder werkte, draaide het vooral om grote series. Bij Grummel gaat het ook om kleine series en veel nieuwe ontwerpen. Het blijft dus uitdagend werk. Ik heb leuke collega’s, er heerst een goede sfeer.” Bijscholing hoort er ook bij en zo deed Patrick vorig jaar nog een CNC-cursus voor 3D-programma’s. “Veel mensen weten niet precies welk werk ik doe. Daarom laat ik vaak foto’s zien van de producten die ik maak. Dat zegt meer dan woorden”, grijnst hij. Patrick en zijn collega’s zitten hier wel op z’n plek, dat mag duidelijk zijn.

Grummel Metaal Coevorden (GMC)

Byte 16, Coevorden

tel. 0524 – 52 54 10

www.gmc-coevorden.nl

Dit artikel stond ook in Coevorden Magazine (1 – 2024) – www.coevordenmagazine.nl