Dalen – De politie heeft zondagavond in een leegstaande boerderij aan de Eldijk in Dalen een werkend drugslab aangetroffen. De politie stelde een onderzoek in na een anonieme melding over een mogelijk verdachte situatie in en op het terrein van de boerderij. Er zijn drie verdachten aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De anonieme melding kwam rond 20.15 uur binnen. Een getuige zag bij de boerderij meerdere personen met witte vaten slepen. De politie is direct poolshoogte gaan nemen. De agenten roken een sterke chemische geur; dat bevestigde het vermoeden van de aanwezigheid van een drugslab. Meerdere eenheden van de politie en de brandweer kwamen ter plaatse. De politiehelikopter bood ondersteuning vanuit de lucht. Na het eerste onderzoek bleek het inderdaad om een groot drugslab te gaan.

Aanhoudingen

Toen de politie bij de boerderij arriveerde, sloeg een aantal personen op de vlucht. Bij de boerderij kon één persoon direct worden aangehouden. Het gaat om een 32-jarige man uit Hoek van Holland. Later werden er op de A28 nabij Zwolle nog twee personen aangehouden, een 37-jarige en 31-jarige man, beide afkomstig uit Zwijndrecht.

Ontmantelen

De ontmanteling van het drugslab is vandaag begonnen. In de boerderij zijn ketels, vaten en grondstoffen voor de productie van drugs aangetroffen met een totale waarde van naar schatting 750.000 euro. Omdat deze stoffen en materialen zeer gevaarlijk kunnen zijn, gaat de Landelijke Faciliteit Ontmantelen deze uit het pand halen. Dit team is gespecialiseerd is in het ruimen van drugslabs en het werken met gevaarlijke stoffen. Onderzoek zal moeten uitwijzen welke drugs er in de boerderij werden geproduceerd. Vermoedelijk gaat het om XTC.

Groot risico

Een drugslab brengt zeer grote gevaren met zich mee en het produceren van synthetische drugs gaat gepaard met veel gevaren. Zo kunnen bijvoorbeeld chemicaliën ontbranden of ontploffen en kunnen giftige stoffen ontsnappen. De gevolgen van een dergelijke ontploffing of brand zijn vooraf niet te overzien. Niet enkel de productie van synthetische drugs, ook de opslag van de chemicaliën die benodigd zijn bij de productie, is levensgevaarlijk. Daarbij geeft de aanwezigheid van criminelen in de buurt een onveilig gevoel. In ruil voor grote geldbedragen raken kwetsbare mensen betrokken bij het criminele circuit met intimidatie en geweld tot gevolg. Op deze themapagina staat meer informatie over drugslabs en de signalen die hierbij horen.

Meld Misdaad Anoniem

De vondst van dit drugslab gebeurde na een anonieme melding over mogelijke verdachte praktijken in en om de boerderij. Hebt u het idee dat er in uw buurt een drugslab zit? Ziet u verdachte auto’s of mensen bij een schuur of loods? Meld dit dan, is de oproep van de politie. Dat kan bij spoed via 112 of via het algemene politienummer 0900-8844. Wie anoniem wilt blijven, kan bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of vul het onlinemeldformulier in.

Foto’s: Persbureau Drenthe/Herman van Oost.