Emmen/Oosterhesselen/Gees – Dianne Dijenborgh uit Emmen is sinds een paar jaar fulltime fotograaf na zo’n 25 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt. “Ik kan het onderwijs niet helemaal loslaten”, lacht zij. “Daarom geef ik kijkcolleges, ik vind het nog steeds mooi om mensen wat te leren.” Die colleges vinden veelal plaats in natuurgebied De Klencke in Oosterhesselen en bij ijssalon Talenti in Gees.

Dianne Dijenborgh pakte de zaken grondig aan en volgde de opleiding aan de fotovakschool, die zij met goed gevolg afrondde. “Het is net als met autorijden. Je leert eerst de technische dingen, daarna ga je het werkelijk leren in de praktijk.” Haar afstudeeropdracht deed zij bij de Adriana Hoeve in Meppen.

Haar eerste fotowerk verscheen in het Drenthe Magazine, dat wordt uitgegeven door echtgenoot Bert. De werkzaamheden breidden zich van lieverlee uit en inmiddels fotografeert zij voor onder andere het Museummagazine, Natuurbegraafplaats Meppen, Puur Exloo en Wildlands. Daarnaast zorgt zij voor beeld met een verhaal, infographics en eenvoudige filmpjes. Dianne heeft bovendien ervaring met het maken van loveshoots, zwangerschapsshoots, bruidsreportages en familieshoots op locatie.

“De sfeer en het verhaal vind ik heel belangrijk. Ik registreer wat er gebeurt en ik voel me betrokken bij de mensen”, vertelt Dianne.

Manier van kijken

Haar vader was helemaal weg van de natuur. “Hij fotografeerde ook en wees mij op elk beestje en elk bloempje. We gingen vaak reeën en reigers kijken en fotograferen. Het is me dus wel met de paplepel ingegoten.”

Kijken is heel belangrijk. “Iedereen heeft een eigen kijkfrequentie, maar daarbuiten is nog zoveel meer te zien.”

Kijkcolleges

Dat leidde ertoe, dat Dianne op het idee om Kijkcolleges op locatie te gaan verzorgen. Bovendien volgde zij een opleiding mindfulness. “Ik heb bewust mindfulness en natuur gecombineerd. De eerste workshop was vooral op rust gericht. We hebben erover nagepraat en dan merk je dat iedereen anders kijkt en het anders beleeft. De een kijkt naar het grotere geheel, de andere ziet kleuren, vormen en details.” Het Kijkcollege fungeert als een paraplu, waaronder meer workshops kunnen worden gehouden.

Koekeloeren

‘Koekeloeren bij de koeien’ is een kijkcollege bij Talenti in Gees. “Daaraan kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking meedoen. In de pinkenstal van het bedrijf van de familie Hegen zet ik een tafel neer met daarop macrovoorwerpen als fruit, noten en decoratiematerialen. We oefenen dan met scherptediepte en diafragma. En natuurlijk maken we foto’s van de koeien. Weer of geen weer: we zitten overdekt en hebben toch de beleving van het buiten zijn.”

Welke Kijkcolleges zijn er?

De Kijkcolleges zijn ‘Spelen met glas’ (natuurgebied De Klencke), ‘Verruim je blik’ (De Klencke), Blije Bloemen (bij De Blije Bloem in Oosterhesselen) en ‘De wondere wereld van de bosbodem’ (Valtherbos in Emmen). Dianne verzorgt ook workshops voor bedrijven, gericht op teambuilding.

Mooie dingen

Deelnemers aan de Kijkcolleges kunnen voor het fotograferen een deel van de natuur kiezen. “Waarom kies je daarvoor en wat doet het met je?” zijn vragen die aan de orde komen. Dianne: “Er gebeuren mooie dingen. Zo was er een deelneemster, van wie de zoon was overleden. Tijdens een sessie kwam een vlinder bij haar zitten. Dat was voor haar een mooi symbool.”

Dianne vervolgt: “Tijdens zo’n Kijkcollege laat ik mensen ook wel met oordoppen op lopen. Dan moet je veel meer op je zintuigen vertrouwen door kijken en voelen. Of loop maar eens met je ogen dicht, dan ben je veel meer op geluid gericht. Dat is ook een mooie vorm van bewustwording.”

Meedoen kan zowel met een camera als met een smartphone. De mogelijkheden met een smartphone zijn wel wat beperkter, maar daarvoor heeft Dianne opzetlensjes beschikbaar.

Meer weten?

Belangstelling? Neem dan een kijkje op de website van Dianne Dijenborgh, op deze speciale pagina staat meer over de Kijkcolleges.

Foto: eigen foto Dianne Dijenborgh.