Coevorden – De PAC-fractie stemt tegen het voorstel om 60.000 euro subsidie te verlenen aan Feyen Ondernemingen in relatie tot de komst van het Amerikaanse bedrijf NewAge Industries naar het huidige pand van Feyen Ondernemingen aan de Data 7 in Coevorden. Dat bleek vanavond in de raadsvergadering. In de commissievergadering van twee weken geleden hield de PAC-fractie nog een slag om de arm.

Als huidige eigenaar regelt Feyen Ondernemingen onder andere de opwaardering van de energievoorziening van het onderstation aan de Krimweg naar het pand. Zowel de gemeente als de provincie verstrekken daarvoor 60.000 euro. De andere raadsfracties gingen reeds akkoord met het voorstel, al legde Henk Bouwers van PPC vanavond nog wel een stemverklaring af.

“Feyen is een schitterend bedrijf, dat we in Coevorden graag willen houden. Ook NewAge is een mooi bedrijf”, aldus Paulien Blaauwgeers van het PAC. “Echter, de subsidie komt ten goede aan Feyen en niet aan NewAge Industries. De wethouder heeft laten weten, dat de komst van NewAge niet per se afhankelijk is van de komst naar Coevorden. In het voorstel staan geen voorwaarden, de verstrekking van subsidie is willekeurig zonder dat de gemeenteraad kaders stelt. Dat zorgt voor precedentwerking, andere ondernemers kunnen in de rij gaan staan. Wij hadden liever een goed doortimmerd voorstel gezien.”

Henk Bouwers stemde twee weken geleden al voor, maar herhaalde in zijn stemverklaring van vanavond zijn eerdere bewoordingen: “Deze subsidie kunnen wij niet toetsen aan regels. Wij vinden, dat er beleidskaders moeten komen, waaraan de gemeenteraad aanvragen kunnen toetsen.”

Feyen Ondernemingen vroeg de subsidie aan als teken van waardering voor de komst van het bedrijf. Het college wil zich uitnodigend opstellen richting bedrijven met een toegevoegde waarde voor de gemeente en regio. Het bedrijf biedt in eerste instantie 68 arbeidsplaatsen. Het bedrijf produceert hoogwaardige slangen, fittingen, klemmen en accessoires voor onder meer de medische sector en de voedingsmiddelenindustrie.

Zie ook:

Vestiging NewAge Industries levert 68 arbeidsplaatsen op