Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden roept kunstenaars uit Drenthe en Groningen op om mee te doen aan de wedstrijd ‘Wie is Mijndert?!’

Coevorden is in 2021 en 2022 culturele gemeente van Drenthe. Als aanloop naar de grote tentoonstelling over het Ontzet van Coevorden houdt Stedelijk Museum Coevorden van 10 april tot en met 25 september 2022 de tentoonstelling ‘Mijndert & Karel: helden van Coevorden’.

Zowel Coevorden als Groningen is in 1672 bevrijd door Carl van Rabenhaupt. Dat gebeurde in Coevorden met de hulp van schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen. De stad was bezet door bisschop Bernhard van Galen, beter bekend als Bommen Berend. Van der Thijnen speelde een cruciale rol bij het Ontzet van Coevorden. Hij deed een voorstel aan Rabenhaupt: door gebruik te maken van biezen bruggen kon de vestinggrachten worden overbrugd en die list slaagde. Bij de viering van het 250-jarig ontzet van Coevorden in 1922 ontstond het idee om een monument te realiseren. In 1924 legde Koningin Wilhelmina de eerste steen bij het ontwerp van beeldhouwer Augustus Falise. In 1925 was het monument klaar en werd het monument in het Van Heutszpark in september onthuld.

Oproep

Kunstenaars uit Drenthe en Groningen worden opgeroepen om een schets met motivatie in te zenden voor een beeltenis van Mijndert van der Thijnen. In het verleden zijn van Mijndert slechts twee beeltenissen van enige naam gemaakt: het herdenkingsmonument in het Van Heutszpark in Coevorden en het schilderij ‘De Verrassing van Coevorden door Van Thienen 1672’ van beeldend kunstenaar August Allebé.

Informatie over Mijndert van der Thijnen is beschikbaar in het museum. Uit alle inzendingen wordt één schets gekozen die de desbetreffende kunstenaar als kunstwerk mag uitvoeren voor de tentoonstelling in het museum. De kunstenaar ontvangt hiervoor een vergoeding van 2500 euro. Het kunstwerk wordt opgenomen in de collectie van het museum. De winnaar wordt bekendgemaakt op 5 oktober.

De jury bestaat uit Gerrit Kleis, bestuurslid museum en historicus; Egge Knol, conservator Groninger Museum; Stefanie Horneman-Ottens, directeur Stedelijk Museum Coevorden; Ineke den Hollander, bestuurslid museum en (interieur)historicus; Annemiek Rens, hoofdconservator Drents Museum.

Kunstenaars kunnen tot vrijdag 3 september een schets, een motivatie van maximaal 300 woorden, een cv en portfolio inzenden via info@museumcoevorden.nl of of Stedelijk Museum Coevorden, Haven 4, 7741 JV Coevorden. Vermeld daarbij het te gebruiken materiaal en de afmetingen van het kunstwerk.

Klik voor alle voorwaarden op deze link op de website van Stedelijk Museum Coevorden.

Afbeelding: Prent van Rabenhaupt met Mijndert als vraagteken (zelfgemaakt beeld Stedelijk Museum).