Coevorden – Het is momenteel de Week van de Mediawijsheid. Op obs De Buitenvree in Coevorden doen ze het echter net even iets anders. “Wij hebben dit schooljaar besloten het over de hele maand te verspreiden en alle groepen, van de kleuters tot en met groep 8, erbij te betrekken”, vertelt leerkracht Zwanet Huisma.

Op 1 november was de aftrap. “We hadden een reporter uitgenodigd, Rita Roddel. Ze had door de school allemaal nieuwsberichten opgehangen. Daar zat fakenews tussen, maar ook nieuws dat echt was. De kinderen moesten vervolgens uitzoeken wat nep en echt was.”

De opening sloot aan bij één van de doelstellingen van het project. “We willen kinderen leren dat alles wat ze op social media lezen niet meteen voor waar aangenomen moet worden. We laten ze ook ervaren hoe eenvoudig het is om misleidende berichten te maken. We hebben een ‘greenscreen’ op school, waarmee heel eenvoudig filmpjes kunnen worden gemaakt en gemanipuleerd. Zo zie je kinderen bijvoorbeeld in hun korte broek op de Noordpool.”

Het begint al bij groep 1 en 2. “Daar gaan kinderen bijvoorbeeld naar allerlei slimme apparaten kijken. Ook zijn er allerlei apparaten die kinderen helemaal niet meer kennen, zoals een analoog fototoestel en een typemachine.”

De school is dit jaar gestart met een nieuwe werkwijze. “Faqta is onze nieuwe methode voor wereldoriëntatie. Burgerschap, digitale geletterdheid en de zaakvakken zijn hier allemaal in geïntegreerd. Elke maand wordt er een nieuw thema aangeboden. Dit keer is dat het thema ‘Magische media’ dat goed aansluit bij de Week van de Mediawijsheid. We kunnen met deze nieuwe methode optimaal tegemoet komen aan de 21-eeuwse vaardigheden.”