Oosterhesselen – Vanavond is de verkoop van de kaarten voor ‘The Armed Man’ gestart. Op 3, 4, 5 en 6 november wordt deze bijzondere mis uitgevoerd door Muziekvereniging Excelsior. De muziekvereniging maakte vanavond eerst een rondgang door het dorp, waarna bij dorpshuis De Hesselerhof het startsein werd gegeven voor de kaartverkoop. Dat startsein werd gegeven door dirigent Jan Kruimink en Gezinus van der Scheer van Excelsior.

Voorzitter Gerlyn Draaijers verzorgde een korte terugblik. “Bij 75 jaar bevrijding in 2020 zou de uitvoering al plaatsvinden, maar door corona moest dat worden uitgesteld. Nu, twee jaar later, en actueler dan ooit, wordt deze ‘mis voor de vrede’ toch uitgevoerd door een koor van honderd personen en Excelsior met vijftig leden. “De mis zorgt gegarandeerd voor kippenvel.”

In 2020 zouden de voorstellingen plaatsvinden op de Weeshuisweide in Coevorden, nu zijn de uitvoeringen in sporthal De Goorn in Oosterhesselen die voor dit doel wordt omgetoverd in een concertzaal.

In het voorprogramma vertelt Arjan Erkel over zijn 607 dagen lange ontvoering door moslimrebellen in de Russische deelstaat Dagestan. Hij vertelt over hoe hij deze lange strijd tegen onzekerheid, stress, eenzaamheid, wanhoop en een gebrek aan vertrouwen, veiligheid en comfort heeft doorstaan.

Kaarten

Meteen na de openingshandeling waren kaarten te koop. Daarnaast kunnen kaarten worden besteld via www.excelsioroosterhesselen.nl en bij Spar Robben aan de Burgemeester De Kockstraat.

Inhoud ‘The Armed Man’

The Armed Man’, met als ondertitel Een mis voor de vrede, is gecomponeerd door Karl Jenkins. Het ging in 2000 in première ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall in Londen. Het is een stuk voor orkest, koor en solisten dat 65 minuten duurt.

Het gaat over de dreiging van oorlog, afgewisseld met momenten van reflectie. Het toont de verschrikkingen van de oorlog en eindigt met de hoop op vrede. Tijdens het componeren van dit werk brak de oorlog in Kosovo uit. Jenkins heeft toen ‘The Armed Man’ opgedragen aan de slachtoffers van Kosovo.

De componist Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de vijftiende eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt, onder andere door de Vlaamse componist Guillaume Dufay (1397-1474). De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de oorlog in Kosovo.

De orkestpartijen worden door muziekvereniging Excelsior onder leiding van Pieter Bosma ingestudeerd. Voor de koorpartijen is een projectkoor onder leiding van Jan Kruimink opgezet in de lijn van De Toorn van Thunaer.