Coevorden – Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de bekende Nederlandse kunstschilder Pieter Bruegel de Oude is overleden. Naar aanleiding daarvan houdt Stedelijk Museum Coevorden samen met de hedendaagse kunstenaar Han van Hagen een lezing, oftewel een ‘kunstvoorstelling’ zoals Van Hagen het omschrijft. Deze vindt plaats op zondag 29 maart vanaf 14.00 uur in het museum. Han van Hagen is een gerenommeerd kunstenaar, die met veel passie en op bijzondere wijze vertelt over het tijdsbestek, de stijl en persoonlijkheid van andere kunstenaars.

Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. Pieter leefde in een roerige tijd. In de noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van inhalige pausen. Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. Hij stuurde Alva om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd.

Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijk rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst, en ongeremd gekotst.

Met spreekwoorden als geschilderde parabels worden boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Breugel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig?

Aanmelden voor het bijwonen van de lezing kan tot donderdag 26 maart via info@museumcoevorden.nl. De entreekosten zijn 10 euro per persoon inclusief koffie en thee. Voor Vrienden van Stedelijk Museum Coevorden geldt een entreeprijs van 5 euro p.p.