Coevorden – Binnenkort start de bouw van een aantal flexwoningen op het terrein aan de Drostenstraat/hoek Burgemeester Feithsingel. Vroeger stond daar de ULO (Uitgebreid Lager Onderwijs), de voorloper van de MAVO.
Dit zijn huurwoningen, die snel kunnen worden gebouwd en die na verloop van tijd verplaatst kunnen worden naar een andere locatie. Het gaat om in totaal dertig woningen, die vijftien jaar blijven staan.
Er werd een passende naam gezocht voor het toekomstige hofje en die werd gevonden in de naam Obbo Bumahof. Obbo Buma was voormalig schoolhoofd van de ULO. Nabestaanden van hem waren aanwezig bij de presentatie, die vanmiddag plaatsvond in de raadzaal. Zij onthulden het bord en de bijbehorende foto’s samen met wethouder Steven Stegen en directeur-bestuurder Bert Moormann van Domesta.
Op het terrein verrijzen verschillende woningen. Er komt twee appartementengebouwen met in totaal zestien appartementen (met twee slaapkamers) en twee studio’s. Verder komen er twaalf woningen: vier appartementen met één slaapkamer (twee op de begane grond en twee op de verdieping), vier appartementen met twee slaapkamers (eveneens twee op de begane grond en twee op de verdieping) en vier gezinswoningen met drie slaapkamers. De gebouwen worden gegroepeerd rond een parkeerplaats en een gemeenschappelijke tuin.
“We dachten jaren geleden”, aldus Bert Moormann, “dat er teveel huizen waren in Coevorden. De wachttijden voor huurwoningen lopen echter op. Er is ook een nieuwe groep woningzoekenden: mensen die voorheen een woning konden kopen, maar in de huidige omstandigheden is dat niet meer mogelijk.” Hij vertelde dat het gaat om duurzame woningen, gebouwd met circulaire materialen. Domesta verwacht in december de eerste bewoners te kunnen verwelkomen. De werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het terrein gaan snel van start. Wie interesse heeft in een flexwoning kan zich, net als voor andere sociale huurwoningen in de gemeente Coevorden, inschrijven bij Thuiskompas.nl.
Wethouder Steven Stegen liet weten, dat het stormachtige weer van vandaag wel past bij het dossier. “De vraag naar huurwoningen die snel beschikbaar zijn stijgt. De bouw start dan ook snel.”
Trots en dankbaar
De nabestaanden toonden zich trots en dankbaar. Aanwezig waren drie kinderen van Buma: de oudste zoon Hepke uit Borne, dochter Jettie uit Wageningen en zoon Pieter uit Dedemsvaart. Niet aanwezig waren hun zus en broer, Wieke uit Zutphen en Boy uit Arnhem.
“Wij woonden”, vertelde Pieter Buma, “eerst aan de Wethouder Donkerstraat. Mijn vader gaf eerst nog les op de basisschool. Toen hij hoofd werd van de ULO werd hij geacht dichterbij de school te gaan wonen en we verhuisden naar de Burgemeester Van der Lelysingel 17. Wij hebben geen van allen op de ULO gezeten, wij gingen naar de Rijks-HBS, later de Rijksscholengemeenschap.” Buma vertelde verder, dat zijn vader op 1 januari 1951 in Coevorden begon. Na de invoering van de Mammoetwet in 1968 werd Buma conrector op de Scholengemeenschap Coevorden. Bovendien richtte hij de Handelsavondschool op.
De heer Obbo Buma en zijn vrouw verhuisden later naar Gramsbergen naar een zelf ontworpen woning. “Mijn ouders hebben behoorlijk veel gereisd en streken daarna neer in Beilen, gevolgd door Varsseveld in de Achterhoek. Ook woonde het paar nog in Wageningen, waar mevrouw Buma overleed. Daarna ging Buma in Borne wonen, waar hij in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed.
“Mijn vader deed er alles aan om jonge mensen een zo goed mogelijke opleiding te laten volgen. Hij ging dan ook regelmatig bij ouders op bezoek.”
Op de vraag of het onderwijs in de genen zit, lacht Pieter Buma: “Alleen Hepke is in het onderwijs beland. Maar, we hebben wel allemaal de neiging om te vertellen hoe het werkelijk zit.”
Hoofdfoto: drie van de vijf kinderen van Obbo Buma v.l.n.r. Pieter, Jettie en Hepke.