Regio – Ook boeren uit de gemeente Coevorden, onder andere uit Erm en (Noord-)Sleen, gaan maandag 14 oktober naar het provinciehuis in Assen. Zij vertrekken vanaf diverse verzamellocaties naar Assen.

LTO Noord, van en voor agrarische ondernemers, roept de leden en partners in Drenthe en Groningen op om zich te verzamelen in respectievelijk Assen en Groningen. LTO Noord vertegenwoordigt ongeveer tweederde van zowel het ledenaantal als de productiewaarde van agrarische bedrijven.

Wake-upcall

LTO Noord en de leden vinden, dat de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel moeten of minimaal moeten worden opgeschort. “Ze lopen op verschillende punten vooruit op het rijksbeleid en hebben veel impact op boerenbedrijven en -gezinnen.” LTO Noord stuurde vrijdag al een brandbrief naar alle colleges van Gedeputeerde en Provinciale Staten.

Vrijdag lieten boeren in Friesland en Noord-Brabant al uitgebreid van zich horen. Dat had als resultaat, dat in Friesland de beleidsregels van tafel gingen. “Dit zou een wake-upcall moeten zijn voor alle provincies”, schrijft Dirk Bruins, voorzitter LTO Noord, op de website.

Broodnodig

“Boeren blijven broodnodig” is te lezen op de spandoeken die LTO Noord voor haar leden liet maken voor de boerenactie op 1 oktober. “Al jaren werken onze boeren en boerinnen mee in talloze projecten en passen zich aan om te komen tot een toekomstbestendige land- en tuinbouw in een prachtig groen Nederlands landschap. Al die inzet zien we nergens terug in de impasse waarin we nu zijn beland. Land- en tuinbouw lijkt ineens het probleem, daarmee wordt volledig voorbijgegaan aan de belangrijke bijdrage en oplossingen die de Nederlandse landbouw levert aan tal van maatschappelijke en voedselvraagstukken We zijn het zat dat de overheid niet naar ons luistert en dat de provincie vervolgens ook nog eens zijn eigen interpretatie van de beleidsregels geeft is voor ons de druppel. Wij willen blijven ondernemen nu en in de toekomst!”

Ordelijk verloop

LTO Noord heeft goed overleg met de politie en veiligheidsdiensten en gaat voor een ordelijk verloop van de actie. Daarom vraagt LTO Noord de deelnemers om de aanwijzingen van de politie te volgen en rekening te houden met hulpdiensten. Een ander verzoek is om spandoeken, jassen, T-shirts en andere herkenbare uitingen mee te nemen of aan te doen.

Petitie

De Drentse boeren verzamelen zich vanaf 9.30 uur bij de TT-hal in Assen. Rond 10.30 uur houden Jan Bloemerts (LTO) en Ron Meijer (DAJK – Drents Agrarisch JongerenKontakt) toespraken. Om 11.00 uur vertrekt iedereen naar het provinciehuis. Daar is ruimte voor 125 tot 150 trekkers. De rest komt op een parkeerterrein tegenover het provinciehuis.

Om 12.00 uur laten Bloemerts en Meijer nogmaals van zich horen bij het provinciehuis en zij bieden gezamenlijk een petitie aan.

Op de Facebookpagina van LTO Noord staat ook informatie.