Coevorden – De activiteitencommissie van Havenvereniging Coevorden is er klaar voor. Van vrijdagavond 14 juli tot en met zondag 16 juli zijn de tweejaarlijkse Historische Havendagen. Door corona is het echter inmiddels vier jaar geleden dat dit grote evenement werd gehouden. De Havendagen trekken steeds duizenden bezoekers voor al het varend erfgoed en de vele nevenactiviteiten.

Er zijn heel wat aanmeldingen: zeker 65 boten zullen koers zetten naar Coevorden. De Oude Glorie, een vereniging van eigenaren van motorjachten (bakdekkers), neemt daarvan 33 stuks voor haar rekening. Deze bakdekkers zijn voor 1945 gebouwd en behoren tot het Varend Cultureel Erfgoed Nederland. De vereniging bestaat 45 jaar en viert dat in Coevorden.

Veel te doen

Daarnaast komen er ook solarboten en kano’s en worden rondvaarten gehouden. Aan de Spoorhavenstraat zijn waterfietsen en is er een demonstratie wakeboarden door Nederlands kampioen Jasper van Suchelen van de Haare. Tijdens de Havendagen zijn uiteraard ook de Miss en Mini-Miss Ganzenhoedster en Mini-Mister Ganzenhoeder te gast. De verenigingen De Plons, Spirula en twirlteam Dynamix zijn aanwezig met een stand.

Het stadstreintje rijdt eenmaal per dag van en naar De Huttenheugte en rijdt verder door het centrum. De politie komt met een boot en geeft een demonstratie van hoe te handelen bij calamiteiten in het water. Ook de brandweer laat zich niet onbetuigd.

In het kader van het jubileumjaar van de stedenband tussen Nordhorn en Coevorden rijdt er tijdens de Havendagen een bus tussen beide steden om de inwoners van partnerstad Nordhorn de mogelijkheid te bieden om de havendagen te bezoeken.

Op zaterdag en zondag is er een grote schippersmarkt met oude ambachten. Op vrijdagavond treedt shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen op. Zaterdag verzorgen de Noszelie Singers uit Stadskanaal een optreden. Het succesvolle driemanschap Ancora betreedt zaterdagavond het podium aan de oude binnenhaven. Het populaire trio bestaat tien jaar en brengt ongetwijfeld de nieuwste single ‘Ga met me mee’ ten gehore. Zij worden vergezeld door zangeres Belinda Kinnaer. Vier jaar geleden waren de mannen ook van de partij en dit was een enorm succes. De zaterdagavond wordt afgesloten met een Moonlighttour tussen de verlichte historische schepen.

Na dit optreden wordt de zaterdagavond muzikaal omlijst door gelegenheidsband De Raldeoos. Zondagmiddag verzorgt dansstudio In2Dance een spectaculair optreden. De muziek wordt verzorgd door een aantal muzikanten tijdens een open sessie. Alle optredens zijn gratis bij te wonen.

Hieronder volgt het complete programma per dag.

Somber

De Havenvereniging ziet de toekomst van de Havendagen somber in als de huidige plannen voor de herinrichting van de Markt worden doorgezet. “Daarover maken wij ons grote zorgen, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. De scheepvaart heeft een belangrijke rol gespeeld in de stad, maar wordt steeds verder de stad uitgedreven”, is de reactie. “Bovendien is zo’n bak met water niet erg hygiënisch. De parkeerplaatsen op de Markt gaan grotendeels weg, zodat er meer verkeer langs de Markt komt om van en naar de parkeerplaats aan de Oostersingel te komen.”

Programma per dag

Vrijdag 14 juli

13.00-17.00 uur, rondvaarten met de reddingssloepen

18.15-18.45 uur, officiële opening Historische Havendagen

19.00 uur, vlaghijsen en kanonschot door burgemeester Renze Bergsma

19.15 uur, vlootschouw

19.30-21.30 uur, optreden shantykoor De Sjompiesingers uit Gramsbergen bij de haven

Zaterdag 15 juli

10.00-17.00 uur, schippersmarkt met oude ambachten

10.00-16.00 uur, demonstraties wakeboarden Spoorhavenstraat

10.00-17.00 uur, rondvaarten met de reddingssloepen

13.30-14.15 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven

14.00-16.00 uur, optreden Noszeliesingers

15.15-16.00 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven

19.00-24.00 uur, optreden gelegenheidsband Raldeoos

20.00-23.00 uur, optreden Ancora en Belinda Kinnaer

21.30-23.00 uur, moonlighttour door de haven

Zondag 16 juli

10.00-17.00 uur, schippersmarkt met oude ambachten

10.00-16.00 uur, demonstraties wakeboarden Spoorhavenstraat

13.00-16.00 uur, open sessie met diverse muzikanten op de Markt

13.00-17.00 uur, koopzondag in centrum

13.30-14.15 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven

14.30-15.00 uur, optreden In2Dance

15.15-16.00 uur, kindervoorstelling Pip & Zip bij de haven

16.00 uur, sluiting havendagen

Meer informatie staat op www.havendagencoevorden.nl en op de Facebookpagina.

Hoofdfoto v.l.n.r. Heero van der Wal, Jan Wolter Mager, Johan Kranenborg, Alexander Ubeda van der Park, Henri Redder, Jan Wemeijer, Joop Westerkamp. Mark Assen ontbreekt op de foto.

Hieronder een korte impressie van de Havendagen in 2019.