Zweeloo – In het kader van het Van Goghjaar zijn er allerlei activiteiten, onder andere in Zweeloo. Voor deze en volgende week staat de avondwandeltocht ‘Zwerver in Zweeloo’ op het programma. Die zijn op woensdag 27 tot en met zaterdag 30 september en van donderdag 5 tot en met zaterdag 7 oktober, steeds vanaf 20.00 uur. Per avond kunnen driehonderd gasten meewandelen. Het verzamelpunt is op het Eswegje/hoek Zwartakkersweg achter de kerk. De deelnemers worden verdeeld over vier groepen van 75 wandelaars. Elke groep start op een historische locatie in Zweeloo.

Vincent van Gogh verbleef in 1883 drie maanden van zijn leven in Drenthe en leefde daar op kosten van zijn broer Theo. Die vond dat Vincent in contact moest komen met de Duitse schilder Max Liebermann, die van tijd tot tijd in Zweeloo en omstreken werkte. Een dagtocht naar Zweeloo leverde jammer genoeg geen ontmoeting op met de Duitse schilder. Toch werd het een onvergetelijke en bepalende dag. Deelnemers aan ‘Zwerver in Zweeloo’ kunnen de emoties van Vincent van Gogh beleven.

Muzikanten brengen een korte muzikale beleving van ruim tien minuten, dansers geven een voorstelling of kunstenaars creëren in die tijd live een kunstwerk. Het maakproces is te volgen via een projectiescherm achter de muzikanten. Na de muzikale en kunstvoorstelling op de eerste locatie klaar is gaat elke groep naar de volgende locatie voor weer een muziekstuk, kunst of dans. In totaal zijn vier locaties.

Na afloop van de tocht gaat de hele groep naar het kerkje van Zweeloo, dat Vincent in november 1883 tekende. Aan beide kanten van het kerkje zijn korte muzikale theaterscènes van Theo en Vincent. Ze zaten elkaar nogal eens in de haren in hun brieven: ‘Verdwijn uit Drenthe en kom naar Parijs, Vincent!’, en ‘Kom jij maar naar Zweeloo, Theo!’

Dat is een theatrale slotvoorstelling met acteurs en geprojecteerde beelden en teksten uit de brieven van Vincent en Theo.

De theatermakers Kees Botman en Pieter Stellingwerf van BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) houden deze bijzondere wandelingen. BUOG is in deze regio reeds bekend door de voorstelling ‘Woeste Gronden’ in ‘t Haantje tijdens het culturele jaar in de gemeente Coevorden.

De wandeling van bijna 2 kilometer duurt tweeënhalf uur. Alle ruimtes zijn gelijkvloers en, aldus BUOG, “de route is zo gemakkelijk als een oude dorpsstraat met keitjes of klinkers als plaveisel. Behalve de route naar de zitbanken voor de slotvoorstelling achter de kerk. Deze is op het hobbelige grasveld van de oude begraafplaats rondom de kerk.” Op alle vijf locaties staan stoelen, krukjes of bankjes voor publiek.

Kaarten

Kaarten à 21,50 euro zijn te bestellen via deze link. Meer informatie staat op de website van BUOG.

De foto’s zijn gemaakt bij de repetities van afgelopen zondag.