Coevorden – Ook de vierde voorstelling van de musical ‘Het ontzet van Coevorden’ van zondagmiddag was volledig uitverkocht. De Stadskerk zat dan ook bomvol. Gezien het succes is er op vrijdag 16 december om 20.00 uur nogmaals een gelegenheid om de voorstelling mee te maken in de Stadskerk. Het is de moeite waard.

De hoofdrollen worden gespeeld door Robin van Heuvel (Ganzen Geesje), René van Kooten (Mijndert van der Thijnen) en Raymond Kurvers in een dubbelrol als Bommen Berend en Carl von Rabenhaupt. Wie goed kijkt, ziet diverse bekende en wat minder bekende inwoners van de gemeente Coevorden en enkele spelers uit de regio. De complete cast is hier te bekijken. De voorstelling is geschreven door Dick van den Heuvel. Fons Merkies en Jeroen Sleyfer componeerden de muziek.

Ganzen Geesje is de vertelster en degene, die zaken analyseert in de voorstelling. Vanaf haar positie op de Markt ziet en hoort zij veel en zij neemt het publiek daarin graag mee. Humor wordt zeker niet geschuwd in deze voorstelling over het Ontzet van Coevorden in 1672, waarbij de onderwijzer en koster Mijndert van der Thijnen de sleutelrol speelde bij de bevrijding van de stad.

Zo waarschuwde Ganzen Geesje wetenschappers, historici en andere kenners van de geschiedenis alvast. Bommen Berend verafschuwt de geur van wierook en vroeg zich af wie heeft bedacht dat dat goed voor een pasgeborene zou zijn. Buskruit is voor hem de fijnste geur. Daarenboven repte hij over tribunalen.

Ganzen Geesje stelde zichzelf de vraag waarom heersers steden eerst vernielen en vervolgens zeggen, dat het hun gebied is. Zo wordt deze voorstelling breder getrokken dan alleen het Ontzet van Coevorden. Het gaat ook om overheersing, geweld en oorlog. De voorstelling gaat niet om liefde. Hoewel?

Het publiek genoot en alle spelers kregen dan ook een langdurige, staande ovatie. De kerk is een prachtige locatie voor voorstellingen als deze. Hier en daar speelde akoestiek wel wat parten. De kerk is bovendien zo bijzonder, omdat Mijndert van der Thijnen begraven er begraven ligt.

Kaarten

Wie erbij wil zijn op vrijdag 16 december kan een kaart kopen via Theater Hofpoort. Klik daarvoor op deze link. Theater Hofpoort helpt graag bij problemen met reserveren. De medewerkers zijn telefonisch te bereiken op dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur via 0524-820382. De theaterkassa in De Fabriek aan de Sint Jansstraat 4 is tot de kerstvakantie elke vrijdag van 13.00 tot en 16.00 uur geopend. Mailen kan ook: kassa@theaterhofpoort.nl.

Foto’s: © Annemieke van der Togt.