Steenwijksmoer – Een delegatie van zes kandidaten voor de Boerburgerbeweging Drenthe kwam afgelopen donderdagavond naar dorpshuis De Schalm in Steenwijksmoer. Onder hen waren lijsttrekker Gert-Jan Schuinder uit Zuidlaarderveen en de nummer drie Willem Vossebeld uit Steenwijksmoer.

Het bezoek werd afgelegd in het kader van de komende provinciale verkiezingen. De instandhouding van dorpshuizen is één van de speerpunten en in Steenwijksmoet wilden zij graag weten tegen welke problemen besturen van dorpshuizen aanlopen. Daarvoor gingen zij in gesprek met twee leden van Stichting Dorpshuis, Dennis Overweg en Jessica Scholte. Overweg liet weten een jaarlijks budget van de gemeente te krijgen voor onderhoud en reservering. “De voetbalvereniging Protos heeft geen kantine en daarom dient het dorpshuis dit doel. Op het café zitten pachters, die voor eigen rekening en risico de exploitatie doen. Het dorpshuis is café, kantine, jeugdsoos en snackbar. Als stichting hebben wij de pachtopbrengst en wat huur van de gebruikers.” Protos betaalt geen huur vanwege het ontbreken van een kantine. Alle circa zestien verenigingen en stichtingen maken gebruik van het dorpshuis en de school maakt ook gebruik van de gymzaal.

Hij vertelde in 2016 een plan te hebben gemaakt, zodat een betere financiële constructie ontstond en waarin duurzaamheid een rol speelde. “De gemeente heeft er niets op uit gedaan. Later kwam een man uit Venray met ervaring op dit gebied. Hij diende hetzelfde plan in en dat werd wel ingewilligd.”

Het dorpshuis is de afgelopen jaren verduurzaamd door het aanbrengen van zonnepanelen en de aanschaf van energiezuinige apparaten. “Er moet echter nog veel meer gebeuren aan verduurzaming”, stelde Overweg.

Cindy Lodeizen van BBB Drenthe stelde daarop de vraag, wat het dorpshuisbestuur verwacht van BBB nadat Overweg had laten weten nergens verder te komen. Gert-Jan Schuinder wees op de BOKD (Brede Overleggroep Kleine Dorpen). Het dorpshuis in Steenwijksmoer is hierbij aangesloten. “Via de BOKD”, aldus Schuinder, “kunnen we ons provinciaal inzetten.”

Momenteel zoekt het dorpshuisbestuur naar andere, nieuwe mogelijkheden. Zo wordt gekeken naar het instellen van één contributiebedrag voor alle sportverenigingen.