Coevorden – Het bestuur van de Algemene Tuindersvereniging Coevorden (ATV) gaat aankomende week in gesprek met de gemeente. De vereniging beheert vier volkstuincomplexen, waaronder langs het spoor in Tuindorp.

Onderwerp van gesprek is de brief die de gemeente aan het bestuur heeft gestuurd. Het gaat onder andere over het volkstuincomplex in Tuindorp. “Jarenlang is de situatie op de volkstuinen gedoogd. We hebben een brief van de gemeente gehad waarin wordt gesteld dat schuurtjes van maximaal 2,5 bij 3 meter zijn toegestaan en dat we de boel moeten opruimen”, aldus de nieuwe bestuursleden, die op 22 januari zijn aangetreden. “Elk jaar bouwden een aantal huurders er een stukje bij. Nu moeten we opeens dit jaar alles opruimen.”

“Krottenwijk”

Zij begrijpen wel, dat de volkstuinen niet fraai ogen langs de invalsweg, de Hulsvoorderdijk. “Mensen die gebruikmaken van het treintje tussen De Huttenheugte en het centrum van Coevorden zeggen wel eens ‘Goh, hoe Coevorden ook een krottenwijk?’

“Het moet wel te behappen zijn”

De ATV heeft 115 leden. “Maar meer dan de helft wil niet helpen met het opruimen. Sommige leden zeggen, dat de bouwsels er al stonden toen zij het gingen huren. Maar dat hebben ze dus wel geaccepteerd. Er zijn best vrijwilligers die helpen, maar het moet allemaal wel te behappen zijn. We hebben al veel gedaan en er zijn tientallen kuubs afval afgevoerd.”

Onrust

De hele situatie zorgt voor onrust en onderling gekrakeel. Iedereen heeft tot het einde van het jaar om de boel op te ruimen. “Er zijn leden die dreigen op te stappen met achterlating van de spullen. We weten wel dat we nu worden gezien als klootzakken. Het zou fijn zijn als de gemeente een deel van de werkzaamheden voor haar rekening neemt. Een andere oplossing is, dat de ATV ophoudt te bestaan.” De andere drie complexen van de vereniging zijn te vinden aan de Betsy Trompetterstraat, Betsy Perkstraat en Ballastweg

“Brief niet om druk uit te oefenen”

De vereniging heeft hulp gevraagd van de gemeente. Vanuit de gemeente is gereageerd op de situatie: “Op verzoek van het bestuur zijn wij als gemeente op bezoek geweest bij de volkstuinen en is geconstateerd dat niet alle afspraken worden nageleefd door huurders. De brief is daarom verstuurd om de afspraken te verhelderen, absoluut niet om druk uit te oefenen. We kijken positief uit naar ons gesprek volgende week om samen te bespreken hoe de afspraken weer nageleefd kunnen worden.”