Coevorden – In de voormalige synagoge van Coevorden aan de Kerkstraat wordt maandag 6 mei de vijftiende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Jom Hasjoa betekent dag der vernietiging. De herdenking van de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vindt wereldwijd plaats.

In het Synagoge-Museum worden de namen voorgelezen van de 146 Joden uit Coevorden, Dalen, Meppen en Sleen die tijdens de Holocaust zijn vermoord. Dat gebeurt door onder andere door scholieren van De Nieuwe Veste.

De herdenking heeft een Joods karakter met onder meer het uitspreken van de ‘Kinah’ (een klaagzang) en het ‘Kaddiesj’ (een gebed – waarin mensen hun vertrouwen in God uitspreken). De herdenking begint om 19.00 uur.

Tien rozen

De herdenking in Coevorden wordt afgewisseld met muziek en gedichten. Tot slot zal het Hatikvah klinken, het officiële volkslied van Israël, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend worden buiten bij het monument tien rozen gelegd omdat er tien Joodse mannen nodig waren om een gebedsdienst te kunnen houden. Vertegenwoordigers van de gemeente en de kerken in Coevorden verlenen hun medewerking aan deze herdenking.

Jom Hasjoa

De Jom Hasjoa-herdenking in Coevorden heeft ieder jaar een ander thema. Deze keer is dat ‘Compassie’. Met deze herdenking wil Stichting Synagoge Coevorden ervoor zorgen dat de namen van de vermoorde Joodse inwoners van onze gemeente niet vergeten zullen worden. We hopen dat hun nabestaanden door het herdenken troost en erkenning kunnen vinden. Maar we willen er ook zorg voor dragen dat het door de uitgemoorde Joodse gemeenschap nagelaten cultureel erfgoed respectvol bewaard blijft. We doen dat door het houden van deze jaarlijkse herdenking, maar ook door in de maand oktober aandacht te geven aan het feit dat de Coevorder Joden in de nacht van 2 op 3 oktober uit hun huizen zijn gehaald en via doorgangskamp Westerbork naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd.