Ben je al een tijdje van plan om over te stappen van energieleverancier? Dan is het logisch dat je misschien niet precies weet waar je allemaal op moet letten. Vaak kijken we naar de prijs met kuub gas en kWh stroom, terwijl er daarnaast nog zoveel meer dingen zijn om rekening mee te houden. De energiebelasting is iets dat door de overheid is vastgesteld, maar de andere kosten, zoals variabele- en leveringskosten. Om ervoor te zorgen dat jij bij de overstap, zowel de gasprijs als de stroomprijs, op de juiste manier weet te vergelijken, hebben we een aantal tips voor je.

Tarieven en voorwaarden

Wanneer je energie-aanbieders vergelijkt, is het belangrijk om naar de tarieven en contractvoorwaarden te kijken. Let op de prijs per kilowattuur (kWh) en kubieke meter (m3), maar ook op eventuele vaste leveringskosten, energiebelasting of vastrecht. Vergelijk deze tarieven met elkaar om te zien welke energie-aanbieder het voordeligst is voor jouw situatie. Daarnaast is het raadzaam om te kijken naar de contractduur en eventuele opzegtermijnen. Zo voorkom je verrassingen achteraf. Vooral met de nieuwe regels, is het niet meer mogelijk om tegen een vooraf vastgesteld bedrag op te zeggen. Op basis van de looptijd van je contract en je verbruik wordt er namelijk een bedrag vastgesteld die betaald dient te worden als boete.

Groene energie

Steeds meer mensen vinden duurzaamheid belangrijk bij het kiezen van een energie-aanbieder. Let daarom ook op het duurzaamheidsbeleid van de verschillende energie-aanbieders. Kijk naar het percentage groene energie dat ze leveren en hoe ze omgaan met de opwekking daarvan. Sommige energie-aanbieders investeren bijvoorbeeld in windmolenparken of zonne-energie. Als duurzaamheid hoog op je lijstje staat, is het verstandig om hieraan extra aandacht te besteden bij het vergelijken van energie-aanbieders. Het kan namelijk zomaar zijn dat dit nog allerlei andere voordelen met zich meebrengt, hoe fijn is dat?

Hoe gaan ze om met klachten?

Een goede klantenservice is belangrijk als je vragen of problemen hebt met betrekking tot je energiecontract. Let daarom ook op de kwaliteit van de klantenservice bij het vergelijken van energie-aanbieders. Kijk naar de bereikbaarheid, openingstijden en de manieren waarop je contact kunt opnemen. Daarnaast is het handig om reviews van andere klanten te lezen. Op die manier krijg je een goed beeld van de ervaringen van anderen en kun je beter beoordelen welke energie-aanbieder bij jou past.

Aanvullende opties

Sommige energie-aanbieders bieden ook aanvullende diensten of acties aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, een welkomstcadeau of een cashbackactie. Hoewel deze extra’s niet altijd doorslaggevend zijn, kunnen ze wel net het verschil maken bij het maken van je keuze. Twijfel je? Dan doe je er verstandig aan om misschien zelfs wel onafhankelijk advies in te winnen. Zo kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan met verschillende aanbieders en op deze manier de voor- en nadelen in kaart brengen, zodat je ze voor jezelf rustig even op een rijtje kunt zetten voordat je uiteindelijk de keuze maakt.