Sleen/regio – De gemeente Coevorden besteedde vandaag aandacht aan het feit, dat Stichting Duofietsen gemeente Coevorden is uitgeroepen tot Sportparel van Drenthe. Wethouder Joop Slomp ging daarvoor naar MFC De Brink in Sleen waar de stichting is ontstaan.

De wethouder werd verwelkomd door initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Henk Nieuwenhuizen en mede-bestuurslid Irene Koerts. Slomp overhandigde een fraai boeket bloemen.

De bekendmaking van de Parel van Drenthe vond maandagavond plaats tijdens het Sportgala Drenthe in Assen.

De Sportparel is een waardering voor een persoon, vereniging, stichting of evenement uit Drenthe, die een bijzondere en positieve bijdrage levert aan sport en bewegen in de provincie. Door het duofietsen komen mensen met elkaar in contact en is er onderweg tijd voor een kop koffie of ijsje.

Het duofietsen ontstond in 2011 in Sleen, later sloten Dalen, Oosterhesselen en Aalden zich aan en werd de Stichting Duofietsen Gemeente Coevorden gevormd. Ook Schoonebeek sloot zich aan, al hoort dit dorp bij de gemeente Emmen.

Veel vrijwilligers

“Er zijn ruim 170 vrijwilligers actief”, aldus Henk Nieuwenhuizen. “Ik heb nog nooit meegemaakt dat een vrijwilliger afhaakte tenzij er lichamelijke klachten waren.” Daarmee kunnen de groepen in de dorpen bogen op een grote betrokkenheid. Alle dorpen tezamen beschikken over twaalf duofietsen.

“Niet van suuker”

Het duofietsen is in trek en Nieuwenhuizen merkt steeds weer, dat deelnemers en vrijwilligers er echt naar uitkijken. “We merken ook wel, dat mensen eenzaam zijn. Dat gevoel willen we graag doorbreken. Als we mensen bellen dat het niet doorgaat vanwege hevige regenval is de reactie wel “Wie bint niet van suuker”. Dat geeft al aan, dat de mensen staan te popelen om er op uit te gaan. We beginnen om half twee en het is de bedoeling om rond vier uur terug te komen. Het wordt echter vaak een stuk later. Onderweg is er een stop voor een kop koffie of een ijsje. Daardoor en de gesprekken onderling loopt het wel eens uit”, lacht Nieuwenhuizen.