Wanneer jij je woning of bedrijfspand wilt laten verduurzamen, dan is de kans groot dat je hebt nagedacht over het laten plaatsen van zonnepanelen. Logisch, aangezien dit direct rendement oplevert en vaak ook fiscale voordelen heeft in het geval je ondernemer bent. Ben je particulier, dan heb je vaak recht op allerlei subsidies. Kortom, reden genoeg om hier eens wat verder in te duiken. Daarom nemen we je in dit artikel stap voor stap mee in de daadwerkelijke prijs van het leggen van zonnepanelen. Daarbij willen we wel direct een kanttekening plaatsen.

Waarom zou je investeren in zonnepanelen?

Voordat we gaan kijken naar de kosten, is het belangrijk om te begrijpen waarom investeren in zonnepanelen een verstandige keuze kan zijn. Allereerst zijn zonnepanelen een duurzame manier om elektriciteit op te wekken. Door gebruik te maken van zonne-energie verminder je je de CO2-uitstoot en draag je bij aan een groenere toekomst. Daarnaast kunnen zonnepanelen je helpen om te besparen op je energierekening. Je wekt namelijk je eigen elektriciteit op, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Bovendien kun je in sommige gevallen zelfs geld verdienen door de opgewekte energie terug te leveren aan het net, ook wel bekend als salderingsregeling.

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Het antwoord op de vraag wat kost een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het aantal zonnepanelen natuurlijk een belangrijk rol. Hoe meer panelen je wilt laten plaatsen, hoe hoger de prijs zal zijn. Daarnaast is ook het type zonnepanelen van invloed op de kosten. Er zijn verschillende soorten panelen beschikbaar, met elk hun eigen prijskaartje. Verder speelt ook de kwaliteit van de installatie een belangrijke rol. Het is verstandig om te kiezen voor een ervaren en betrouwbare installateur, zelfs als dit iets duurder is. Een professionele installatie zorgt namelijk voor een optimale werking en levensduur van je zonnepanelen. Daarbij heb je ook recht op garantie, waardoor je de eerste vijf of zelfs tien jaar niet bang hoeft te zijn voor enorme kosten, mocht er iets zijn.

De prijs voor een gemiddelde woning

Als we kijken naar een gemiddeld huishouden met vier personen, waar het vaak gaat om twee volwassen en twee kinderen, dan ligt het gemiddelde stroomverbruik ergens tussen de 2.500 en 3.500 kWh per jaar. Als we dit terugrekenen naar het aantal zonnepanelen, dan zijn dit er tussen de tien en veertien. Natuurlijk wel afhankelijk van de opbrengst per paneel, want anders kunnen het er ook twintig of zelfs meer zijn. Omdat we er voor het gemak even vanuit gaan dat je kiest voor een standaard type paneel, kom je qua kosten ergens tussen de 5.000 en 6.500 euro uit voor de totale installatie inclusief zonnepanelen.

Subsidies

Op het moment dat je aan de slag gaat met je woning, dan heb je vaak recht op verschillende subsidies. Daarom is het ook verstandig om je hier eens verder in te verdiepen. Zo zijn er, namelijk naast landelijke subsidies vanuit de overheid, ook verschillende mogelijkheden per gemeente. Hoe fijn is het om op je investering ook nog een deel terug te kunnen krijgen uit de subsidiepot van de overheid of gemeente? Zeker de moeite waard om je hier eens verder in te verdiepen.