Goed nieuws! Ook voor 2024 is het mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen als je je woning wilt verduurzamen. Denk aan een warmtepomp, een zonneboiler of extra isolatie, maar het is ook interessant voor mensen die graag kunststof kozijnen geplaatst willen hebben in Drenthe. We zetten alle informatie voor je op een rijtje!

Wat is de ISDE-subsidie?

De ISDE is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. De subsidie is bedoeld voor huiseigenaren en bedrijven die hun woning of (kantoor)gebouw willen verduurzamen. De subsidie kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld isolatie, een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, elektrische kookvoorziening of een aansluiting op het warmtenet. Zakelijke gebruikers kunnen ook subsidie aanvragen voor kleine windmolens.

Wat verandert er in 2024?

In 2024 zal er 600 miljoen euro aan budget beschikbaar zijn als ISDE-subsidie! Dit bedrag komt vanaf 1 januari vrij. Dat is 40 miljoen euro meer dan de overheid in 2023 ter beschikking stelde. Voor kleine windmolens wordt nog eens 5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld.

Een ander verschil met 2023 is dat het gemakkelijker wordt om een deel van de investering in de isolatie van monumentale woningen vergoed te krijgen. Dit was voorheen lastiger, vanwege het willen behouden van het monumentale karakter en het ontbreken van een spouwmuur. Vanaf 1 januari 2024 worden de minimale isolatiewaarden voor monumenten versoepeld.

Ook wordt de subsidie voor het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen toegankelijker. Wanneer je voor biobased isolatiematerialen kiest, zoals hout, vezelhennep en vlas, krijg je een extra bedrag per vierkante meter. Daarmee wordt het gebruik van deze duurzame maar duurdere materialen aangemoedigd.

Tot slot moet een warmtepomp vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor subsidie. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen in 2024 niet meer in aanmerking voor subsidie, tenzij ze al gekocht zijn en in 2024 geïnstalleerd worden. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende bonus van 225 euro bovenop de gebruikelijke subsidie.

Wacht niet te lang!

Ruim 200.000 woningeigenaren vroegen de ISDE in 2023 aan. Staat het ook bij jouw goede voornemens voor 2024? Wacht dan niet te lang, want op is op. Een subsidieaanvraag voor de ISDE kan worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Wil je bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor het HR++ glas in je kunststof kozijnen? Dan kan de specialist die het voor je regelt, zoals Jansma Burdaard, je de benodigde gegevens voor het aanvragen van de subsidie aanleveren.