Meppen – Het was woensdag druk op Natuurbegraafplaats Mepperdennen in Meppen. Er waren zo’n tweehonderd belangstellenden voor deze inspiratiedag met als thema ‘omhulsels’.

“We merken dat we heel vaak de vraag krijgen of mensen wel in een kist begraven mogen worden op een natuurbegraafplaats”, vertelt medewerker Mayke van der Werken. Een kist is slechts één van de vele opties die mogelijk zijn bij natuurbegraven. “Er bestaan prachtige biologisch afbreekbare kisten, manden, waden, baren en urnen. Zo hebben we hier vandaag een mand staan van rotan of bananenblad, maar ook een urn van vilt of mycelium. Er is ontzettend veel mogelijk en we zijn er trots op dat we vandaag een selectie kunnen laten zien.”

Uitvaart in scène

Ook konden bezoekers deelnemen aan rondleidingen en een uitvaart in scène bekijken. “Veel van onze bezoekers zijn mensen die al een plekje hebben gereserveerd op Mepperdennen. Deze uitvaart in scène is een unieke kans om alvast laagdrempelig te ervaren hoe zo’n begrafenis in zijn werk gaat”, vertelt Mayke. Animo om te helpen bij het begeleiden van de loopkoets en het laten dalen van de kist is er wel. Een medewerker van Mepperdennen begeleidt hen in alle rust door de handelingen.

Volop inspiratie

Rondom het ontvangsthuis was veel te zien. Luuk Assinck van Emotiekisten timmerde ter plekke een kist, terwijl Alberta van der Bij van Rouwtextiel demonstreerde hoe je een wade kunt vouwen, afgewisseld met presentaties over de myceliumkist van Loop Biotech. Buiten stond schaapherder Nick Waninge zijn schapen te scheren. Hier stonden ook de gevlochten uitvaartmanden van Henk Boerland en prachtige bloemstukken van Fleur Looy Diets van Fleur’s Bloemen uit Stadskanaal. Zij is gespecialiseerd in rouwbloemen. “Ik vind het mooi om er iets persoonlijks van te maken met bijvoorbeeld bloemen uit de eigen tuin van de overledene of met elementen erin verwerkt die aan de overledene doen herinneren. Mensen weten niet half hoeveel er mogelijk is. Ik hoop dat we vandaag veel mensen hebben kunnen inspireren!”

Foto: eigen foto.