Coevorden – De provincie Drenthe geeft een subsidie van 75.000 euro voor de duurzame renovatie van het voormalige postkantoor aan het Kasteel 4. Het gebouw was na het postkantoor in gebruik als waterschapsgebouw en enige tijd als nevenlocatie voor de gemeente.

Het pand staat sinds 2010 leeg en is sinds enige jaren in bezit van projectontwikkelaar Peter van Dijk. In het pand worden op een unieke duurzame manier vijf luxe appartementen gerealiseerd. Daarmee draagt de renovatie ook bij aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit in het centrum van Coevorden. De aanbouw aan de achterzijde is inmiddels reeds in gebruik als appartementen. De buitenzijde onderging een transformatie en ziet er nu prachtig uit.

Voor de renovatie wordt het totale gebouw ‘ingepakt’ met een isolerende schil volgens de EnerPHit-norm voor passief bouwen. De nieuwe appartementen kennen hierdoor naar verwachting een zeer laag energieverbruik. Passief bouwen wordt vaker toegepast voor nieuwbouwprojecten en kleinschalige verbouwingen. Dat het nu wordt gebruikt bij een grote verbouwing is uniek.

Gedeputeerde Henk Brink: “Deze wijze van verbouw is een voorbeeld en inspiratie voor andere soortgelijke projecten. Bovendien leidt deze verbouwmethode tot een kleinere afvalstroom waarmee het bijdraagt aan onze circulaire bouwdoelstellingen en het zorgt voor verbetering van de ruimtelijke kwaliteit. Het pand ligt in een historisch waardevol deel van de binnenstad van Coevorden dat zowel inwoners, de gemeente als de provincie koesteren.”

Het project kent een experimenteel karakter met potentie. Bijkomend voordeel van deze duurzame bouwmethode is dat sloopwerkzaamheden tot een minimum worden gereduceerd en bestaande elementen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Het project is daarmee een voorbeeld voor andere renovaties waarbij duurzaam bouwen kan worden gecombineerd met het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

Foto: het voormalige postkantoor, later waterschapsgebouw, aan het Kasteel 4.

Zie ook:

Uiteindelijk begint verbouwing Kasteel 4