Coevorden – De reden van de oprichting van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden was om met name het vestingverleden van de stad Coevorden en het daarmee samenhangende garnizoensverleden te benadrukken en daarmee de historische uitstraling van Coevorden versterken.

Met het organiseren van Garnizoensdagen/Slag om Coevorden wil de stichting bijdragen aan de profilering als vestingstad en garnizoensstad en daarmee aan de uitstraling van Coevorden. Dit jaar en in het herdenkingsjaar 2022 maken de Garnizoensdagen plaats voor de Slag om Coevorden. In 2022 is het 350 jaar geleden, dat Coevorden werd ontzet.

In park en binnenstad

Dit jaar vindt de Slag om Coevorden plaats op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 augustus. Niet zoals u gewend bent op de Weeshuisweide maar in het Van Heutszpark. Maar, het centrum van Coevorden wordt niet vergeten. De binnenstad wordt nauw betrokken bij het programma. Zowel op zaterdag 28 als op zondag 29 augustus bruist het centrum van de activiteiten. Diverse re-enactmentgroepen vanuit heel Europa komen naar Coevorden om het ontzet van 1672 na te spelen. Dat is wel met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen.

Schutterij van Koeverden

De Schutterij van Koeverden speelt in het programma een prominente rol. De Schutterij van Koeverden is een initiatief van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden en heeft als doelstelling om naast actief deel te nemen aan de Garnizoensdagen/Slag om Coevorden aanwezig te zijn bij diverse activiteiten in de gemeente Coevorden en daarbuiten. De schutterij presenteert zich nu nog in het oude tenue van Exercitiepeloton Bourtange, maar is binnen afzienbare tijd te bewonderen in een eigen Coevorder tenue. De schutterij zal gaan schieten met de kanonnen bij het Kasteel en met een eigen verplaatsbaar kanon. De kanonnen bij het Kasteel zijn grondig geïnspecteerd en in orde bevonden.

Timmerman nodig

De loop van het verplaatsbare kanon is inmiddels klaar en wacht op goedkeuring. Daarna moet nog een affuit (onderstel van het kanon) van hout gemaakt worden. Hiervoor wordt nog een ervaren timmerman gezocht.

Spektakel

Verder is het 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz aanwezig zijn om demonstraties te verzorgen. De strijd tussen de re-enacters en 12 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment van Heutsz wordt spectaculair. Naast al het wapengekletter zorgen muziekgroepen voor vermaak. De Slag om Coevorden in 2021 is een voorproefje van de activiteiten in het herdenkingsjaar 2022 in het laatste weekend van augustus.

Helpende handjes

Er is reeds een oproep gedaan voor vrijwilligers, die in groten getale nodig zijn. “Om in het herdenkingsjaar 2022 alles in goede banen te leiden, kunnen zij dit jaar alvast warmlopen.

Het verhaal van 1672

De bisschop van Münster, Bernard van Galen (Bommen Berend), was in 1672 het oosten van het land binnengevallen en had Coevorden, een van de sterkste vestingen, ingenomen. Door een list van schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen en met hulp van de troepen van luitenant-generaal Carl von Rabenhaupt werd de bisschop van Münster met zijn troepen hetzelfde jaar uit Coevorden verdreven. In een volgende nieuwsbrief meer over het ontzet van Coevorden in 1672.

Meer informatie staat op de website en op de Facebookpagina.