Coevorden – Burgemeester Bert Bouwmeester heeft zijn mening over de gang van zaken in Wit-Rusland kenbaar gemaakt aan de burgemeester van Brest, dat partnerstad van Coevorden is. Gehoopt wordt, dat deze oproep wordt gedeeld door andere zustersteden van Brest. Het bericht is ook naar de ambassade van Belarus in Nederland gestuurd, omdat de nationale ontwikkelingen de inwoners van Brest in dit geval rechtstreeks raken.

De tekst luidt als volgt: “Loekasjenko heeft de verkiezingswinst opgeëist. De oppositie bestrijdt de juistheid van de verkiezingsuitslag zoals gepresenteerd door de autoriteiten. Presidentskandidate Svetlana Tichanovskaja is naar Litouwen uitgeweken. In verschillende steden, ook in onze zusterstad Brest, gaan mensen massaal de straat op om hun protest kenbaar te maken. De oproerpolitie reageert met traangas, rubber kogels en arrestaties van protesteerders en journalisten.

De wijze waarop Tichanovskaja haar kandidatuur heeft vormgegeven, verdient respect. De behoefte aan verandering wordt duidelijk zichtbaar. Onze gedachten gaan uit naar de inwoners van onze zusterstad. Wij steunen de Brestenaren die opkomen voor vrijheid van meningsuiting, democratie en eerlijke verkiezingen. Vanuit Coevorden roepen we onze collega’s, de lokale autoriteiten in Brest, op om hier met begrip op te reageren. Geweld mag nooit een antwoord zijn op vreedzame protesten.”

Lees ook:

D66, PAC en PvdA willen hervorming stedenband Brest