Coevorden – De fracties van D66, PAC en PvdA willen hervorming van de stedenband met Brest in Wit Rusland. Zij stellen daarom schriftelijke vragen aan burgemeester Bert Bouwmeester.

“De uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland lijkt op grote schaal gemanipuleerd te zijn door of namens de huidige president Loekasjenko. Dit heeft geleid tot een zeer gespannen situatie, rellen en opstand van een bevolking die zich tegen het regime keert. Ook in Brest -de Wit-Russische stad waarmee Coevorden sinds twintig jaar een stedenband onderhoudt- vond zondag 2 augustus een oppositiebijeenkomst plaats die bezocht werd door 20.000 inwoners. Eergisteravond werd in Brest een demonstratie van 5000 betogers tegen de officiële verkiezingsuitslag uiteengeslagen door de ordetroepen. “Tegelijk hebben we gezien dat lokaal ordetroepers hun schild neerlegden en dat moedige ambtenaren, militairen en lokale bestuurders zich tegen de zittende machthebbers hebben uitgesproken. Een dictatoriaal regime wordt vaak omvergeworpen door oud-medestanders”, aldus Lars Hoedemaker (D66). “Dit is daarom het moment om als zusterstad solidariteit te tonen met de inwoners van Brest die verandering willen.”

Lars Hoedemaker van D66, Jerry Stoker van PAC en Gilbert Mulder PvdA stellen daarom de volgende schriftelijke vragen: 1. Bent u bereid de stedenband met Brest officieel en ondubbelzinnig in het teken te stellen van het bevorderen van democratie en mensenrechten, en de burgemeester en de gemeenteraad van Brest hiervan op de hoogte te stellen? 2. Bent u bereid hierin samenwerking te zoeken met de andere West-Europese partnersteden van Brest, namelijk Ravensburg in Duitsland en Brest in Frankrijk? 3. Mochten alle pogingen tot hervorming van de relatie tussen Coevorden en Brest op een teleurstelling uitlopen, bent u dan bereid de stedenband tussen Coevorden en Brest te heroverwegen en met de raad te bespreken?

Foto gemeente Coevorden: een delegatie uit Brest, in 2015 op bezoek bij de gemeente Coevorden.