Coevorden – Momenteel vinden de laatste repetities plaats voor het IJzerkoekenoproer van Coevorden. Acteurs van Theatergroep WIJ zijn onder begeleiding van Theaterbedrijf Maters & Roberti aan het oefenen voor de verschillende rollen. Van ijzerkoekbakster tot garnizoenssoldaat en van dominee tot deftige dame. Op 21 december brengen zij de geschiedenis tot leven door het verhaal van deze oproer te vertellen tijdens een optocht door het centrum van Coevorden en twee muzikale theatervoorstellingen in Theater Hofpoort.

Het spektakel begint om 13.00 uur bij het kasteel. Daar staan ijzerkoeken en knieperties klaar, gebakken door de Vrouwen van Nu, en oliebollen dankzij de Drentsche Gebakkraam en allerlei drankjes van het Kasteel. De opening wordt opgeluisterd met een muziek act en met een verrassend optreden van burgemeester Bert Bouwmeester. Bezoekers worden ontvangen door twee deftige dames.

De optocht start om 13.45 uur en bestaat uit drie delen: oproer, omslag en viering. De route vanaf het kasteel is via de George Vancouverbrug naar Het Arsenaal en de Markt. Vervolgens gaat de route de Bentheimerstraat en de Tuinstraat in. Er zijn acts van onder andere Coevorder Mannenkoor en de Schutterij van Koeverden. Bij de Nederlandse hervormde kerk en het oude raadhuis (tegenwoordig de Winkeltjeswinkel) wordt het historische verhaal door de acteurs verteld. Vanaf de Markt is er feestvreugde en wordt de stoet uitgebreid met steltlopers en andere theateracts. De vierende meute loopt door de Friesestraat en de Rikkerstraat naar de Weeshuisweide voor het laatste optreden. Het slot bij het Kasteel is rond 14.45 uur.

Uitnodiging

Omwonenden en bezoekers worden uitgenodigd om tijdens de optocht met kussenslopen of theedoeken mee te zwaaien in de stoet of vanuit ramen en balkons mee te roepen, te zwaaien en de opstand aan te moedigen. Voorafgaande aan de stoet worden vlaggen uitgedeeld aan degenen die de route meelopen. De optocht wordt gefilmd (wie niet gefilmd wil worden, kan dat melden bij Jur Wiersema Multimedia).

Muzikale theatervoorstellingen

‘s Middags en ’s avonds is de nieuwe muzikale theatervoorstelling van Theatergroep WIJ en Maters & Roberti te bezoeken in Theater Hofpoort. Op een muzikale en humoristische wijze wordt het verhaal van vroeger, maar ook het verhaal van nu verteld. Met een knipoog worden de soms pittige kwesties, die zich in 2019 hebben afgespeeld binnen de gemeente, verwerkt in de voorstelling. De voorstellingen zijn om 17.00 en 20.15 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn online te koop en in de Readshop.

Oproerhap

Dit jaar doen er vijf horecagelegenheden mee met een lekkere ‘Oproerhap’ in het Coevorder kerstweekend op zaterdag 21 en zondag 22 december. Bij Casa Delicias, Restaurant Talens, Stadscafé Vancouver, Candia De Eetkamer van Coevorden en Grand Café De Heeren van Coevorden wordt gezorgd voor een bruinebonenschotel en een kom snert.

Lees ook:

IJzerkoekenoproer breekt weer uit