Hardenberg/Coevorden – Refik Kaplan neemt per 1 januari 2020 afscheid als lid van de Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep. De laatste drie jaar combineerde hij deze functie met zijn werk als cardioloog.

“Het ziekenhuis in Hardenberg behoort tot de meest patiëntvriendelijke ziekenhuizen en Saxenburgh is qua kennis en kwaliteitsniveau één van de betere organisaties. Dat houden we vast. Wij blijven verbeteren, ook wat betreft de financiële positie”, stelt Refik Kaplan.

“Bij mijn aantreden als lid van de Raad van Bestuur realiseerde ik mij, dat ik twee banen had die je niet in 40 uur per week redt. De combinatie vraagt veel energie, maar geeft ook energie omdat je resultaat kunt behalen.”

Nieuwbouw

Hij vervolgt: “Dagelijks als ik langs het nieuwe Saxenburgh Medisch Centrum loop en weet dat er nog twee nieuwe locaties ouderenzorg worden gebouwd omdat wij het geld er nu voor hebben, vervult mij dat met trots.” Kaplan voegt eraan toe: “Maar wij moeten ook sparen voor verbetering van de zorg en investeren in onze medewerkers. Je moet je geld efficiënt inzetten en laten terugvloeien naar de zorg. Als medisch specialist weet ik hoe dokters denken en wat patiënten nodig hebben. Daardoor kan ik keuzes maken die bijdragen aan veiligheid en kwaliteit van zorg.”

De Veltstroom

Kaplan blikt terug naar wat hij als bestuurder met Saxenburgh in de afgelopen periode heeft bereikt. “Naast nieuwbouw en kwaliteit van zorg heb ik een bijdrage kunnen leveren aan een gezonder Coevorden met als resultaat het gezondheidscentrum De Veltstroom. Wij zitten daar samen met de huisartsen en andere zorgverleners in één gebouw. Ik heb mogen zorgen voor de onderlinge binding, een samenwerking die nog verder ontwikkeld moet worden.”

Ambities

Gevraagd naar de ambities voor de toekomst zie je een tweestrijd bij Kaplan. “Ik vind beide vakgebieden heel leuk. Ik ben niet voor niets aan het studeren (MBA-studie – Master of Business Administratie), maar ook steeds aan het bijscholen in cardiologie. Waarschijnlijk ga ik de overstap maken naar voltijdbestuurder. Het zal een weloverwogen keuze zijn, want ik moet dan wel afscheid nemen van mijn vak als cardioloog en kan niet meer terug.”

Deze toekomst ligt niet bij Saxenburgh. Bij de start van Wouter van der Kam als voorzitter Raad van Bestuur was dat bekend. “Ik had toen niet de ambitie om de voorzittersfunctie op mij te nemen. Op dat moment vond ik mij daar nog niet ervaren genoeg voor. Ook zou ik afscheid moeten nemen van mijn vak als cardioloog. Daar was ik nog niet aan toe.”

Kaplan zegt tot slot: “Wij mogen met zijn allen trots zijn op wat er gebouwd wordt en wat wij in Coevorden hebben bereikt. Saxenburgh mag tevreden zijn met de samenwerking met gemeenten en huisartsen. Het gaat niet over onszelf, maar het gaat om de zorg die wij leveren aan mensen in de regio. Dat moet structureel uitstekend zijn. Daar moeten wij met zijn allen aan bijdragen.”