Dalen/Dalerveen/Wachtum – Maar liefst vier teams van de scholengroep Dalen (BWB-school Dalen, Markeschool Wachtum en Stidalschool Dalerveen) doen mee aan de First Lego League. Dit is een wedstrijd voor kinderen tussen de 9 en 14 jaar die de maatschappelijke rol van wetenschap en technologie in de maatschappij onderzoekt. De deelnemers worden uitgedaagd om te denken als echte wetenschappers en technici. Zij moeten onder andere onderzoeken, bouwen, samenwerken, programmeren en presenteren.

De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een robotwedstrijd waarin er een LEGO-robot ontworpen wordt die allerlei missies moet volbrengen en een innovatieproject waarin een maatschappelijk probleem aan de kaak gesteld wordt. Dit jaar is de het overkoepelende thema ‘City Shaper’. Anno 2019 hebben dorpen en steden te maken met problemen als transport, bereikbaarheid en natuurrampen. De deelnemende teams worden aangezet tot het bedenken van creatieve oplossingen.

Namens de Stidalschool doet het team ‘Stidal League’ mee met leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8. “We zijn elke donderdagmiddag bezig met de wedstrijd en we zijn heel fanatiek”, aldus de enthousiaste Lindsey van Dam. Vanuit de Markeschool in Wachtum doet het team ‘De Opruimmarkers’ mee. Deze leerlingen hebben het bedenken van een oplossing voor de plastic soep hoog in het vaandel staan. De BWB-school uit Dalen doet mee met twee teams, ‘The Lego Sockets’ en ‘The World Improvers’, bestaande uit leerlingen van de groepen 7 en 8. “Onze presentatie zat goed in elkaar en daar waren we trots op. Aan onze robot willen we nog wat dingetjes veranderen”, vertelde Jens Grootoonk.

In samenwerking met De Nieuwe Veste uit Coevorden staat er op zaterdag 14 december een regiofinale gepland waarin de teams strijden om de hoogste eer

Foto: Tijdens de First Lego League van 2018 in De Nieuwe Veste.