Meppen – Natuurbegraafplaats Mepperdennen gaat zaterdag 5 september officieel open. De openingsfestiviteiten waren eerder uitgesteld vanwege de corononacrisis. Aanstaande zaterdag kunnen bezoekers zich op een kleinschalige informatiemarkt laten informeren over natuurbegraven en een groene uitvaart. Elk half uur zijn er rondleidingen.

Natuurbegraafplaats Mepperdennen ligt centraal tussen Hoogeveen, Coevorden en Meppen. Het terrein van 22 hectare bestaat uit een jong gemengd bos. Paden leiden door het gebied, dat vanwege de stilte zeer geschikt is als natuurbegraafplaats.

Gastheer Michael Donker: “De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Mensen kiezen hier zelf de plek waar ze zich prettig bij voelen en hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging van grafrechten. Dat geeft veel rust. En dankzij de eeuwigdurende grafrechten blijft het bos ook voor altijd bos.”

Activiteiten

Op de normaal zo stille begraafplaats is zaterdag 5 september van alles te zien. Rondom het gebouw is een kleinschalige informatiemarkt met als thema natuur. Diverse organisaties laten bezoekers zien welke keuzes bij een groene uitvaart passen, zoals ecologische kisten en manden en duurzame bloemen. Ook is er een bijzondere rouwbakfiets te zien. Op de markt staan bovendien lokale initiatieven die een link met de natuur hebben. In het ontvangsthuis is een expositie te zien van lokale kunstenares Agnes van Eupen.

Alle tijd en ruimte

De organisatie doet er alles aan om de dag prettig en veilig te laten verlopen. “We zijn gewend om alle tijd en ruimte voor mensen te maken. Ook tijdens de opening zal iedereen anderhalve meter afstand kunnen houden. De informatiemarkt is ruim opgezet en de rondleidingen vinden plaats in kleine groepjes.” Mensen die minder goed ter been zijn, kunnen mee met een speciaal ingerichte e-car.

Aanmelden

De open dag is van 13.00 tot 16.00 uur rondom het ontvangsthuis aan de Zwarte Hurenweg 1 in Meppen. In verband met de coronamaatregelen vraagt de organisatie belangstellenden zich vooraf aan te melden. Dat kan via de website van de natuurbegraafplaats of via 0591-230020.

 

Lees ook:

Natuurbegraafplaats in stilte geopend