Regio – GGD Drenthe start op 1 maart weer met vaccineren tegen HPV (humaan papillomavirus). Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten kanker. Kinderen, die dit jaar tien jaar worden, worden gevaccineerd. Daarnaast is er een inhaalronde voor jongens en meisjes tot 18 jaar. Dit jaar gaan de uitnodigingen naar kinderen uit de geboortejaren 2004 (jongens), 2006 (jongens en meisjes), 2008 (jongens), 2009 (jongens en meisjes) en 2012 (jongens en meisjes).

Van het HPV-virus merkt je meestal niets, maar het is heel besmettelijk. Het wordt overgedragen via handen, huid, mond of seks. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig worden die niet allemaal ziek. Meestal ruimt je lichaam het virus zelf op. Soms gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen en daardoor kan er na tien tot vijftien jaar kanker ontstaan.

Het vaccin beschermt tegen baarmoederhalskanker, kanker in mond en keelholte, anus, penis, vagina en schaamlippen komt voor. De vaccinatie bestaat uit twee prikken. Tussen de prikken zit een periode van zes maanden. Is je kind aan de beurt voor de vaccinatie, dan krijgt hij/zij een uitnodiging thuisgestuurd. In de brief staat waar en wanneer je kind de prik kan halen.